Fina fynd till Artdatabanken

Blomstervänner ängsvandrade på De vilda blommornas dag

Ett 20-tal intresserade blomvänner kom för att få lära sig mer på gården Breviks ägor.

TORPÖN (LT)

Årets blomstervandring på ”De vilda blommornas dag” gick i kohagen på gården Brevik på Torpön. – Många av växterna här är hävdberoende. De behöver kreaturstampet. Och vi behöver äta korna för annars försvinner alla de vackra växterna och hagen blir till skog.

Så förklarade guiden för dagen Åke Bruhn hur ängens vackra blommor och gräs måste ha kor eller får som betar inne i hagen för att få livsutrymme. Han tog exemplet jungfrulin som inte alls skulle klara konkurrensen i hagen utan kornas hjälp.
– De betande djuren behöver också hjälp, tyckte ägaren Bernt Johansson och ondgjorde sig över evighetsgörat buskröjning.
– Okej, nästa års blomstervandring får bli en buskdag, föreslog i sin tur Anna Skarp som representerade arrangören Sommen Naturum. Undrar hur många av de 20 blomsterintresserade som skulle nappa på en sådan arbetsvandring?

De vilda blommornas dag är återkommande sedan 2002 och är ett arrangemang som Svenska Botaniska Föreningen håller i och blomstervandringar arrangeras i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och även på Färöarna och Grönland. Syftet är att locka människor att uppleva, njuta och bekanta sig med mångfalden av vilda växter och skapa intresse för vår nordiska flora.

Att gräs inte bara är grönt gräs fick vi också veta! Det var gräs, halvgräs och starr som passerade revy med namn som darrgräs, kamgräs, knägräs, knylhavre, blekstarr, veketåg, stagg och luddlosta. Alla med olika fascinerande utseende och kännetecken. Staggen till exempel är så vass i bladen att man skär sig på den.

Vi hittade tre orkidéer under den lilla turen. Alla Sveriges orkidéer är fridlysta. Jungfru Marie nycklar blommar just nu och det gör också nattviolen. Mest glad blev dock Åke Bruhn över en ganska oansenlig orkidé med gröna blommor.

– Tvåblad är en indikator för kalk. Den talar om att här är det bra jordmån, bra bonitet, berättade Åke och plockade upp sin mobil för att rapportera fyndet till Artdatabanken med uppgifter om när och var fyndet gjordes och han lade också till en bild. Även klasefibblan fotades och rapporterades in till Artdatabanken.

Många av vårens blommor hade redan gått i frö som svinrot, gullviva, vitsippa och mandelblom, medan andra högsommarblomster var på gång som blåklocka, rölleka, johannesört, vitmåra och gulmåra för att nämna några. Och så fibblorna förstås! Det finns mängder av olika sorter av denna korgblommiga växt. Slåtterfibblan vars blad kryper tätt efter marken och på så vis undgick den liens skarpa egg. Sommarfibblan lyste som små gula solar i allt det gröna.

Vackrast var hartsrosen med blekgröna blad och skarpt rosa blommor. Om man smular bladen mellan fingrarna så luktar den av harts.
– Det är väl värt besväret att gå ut en sväng i hagmarkerna. Ladda hem appen Plantnet till mobilen, sedan behöver du bara fotografera blomman som du inte vet namnet på och vips så får du förslag på vad det är. Mycket behändigt och roligt, framhöll Åke Bruhn.

Det är ett tips till oss alla som vill lära oss mer om naturen. Och att använda Artdatabanken för att se vad andra har hittat för intressanta fynd där du tar din egna blomstervandring.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share