Fina hajkdagar i sol och regn

Sammansvetsande dagar för Ydreskolans sexor

Hur ska vi få till det? Moa Johansson, Anna Skott, Alva Karlsson och Angelica Hedstål diskuterade sig fram i samarbetsövningen.

YDRE (LT)

Ena klassen fick uppleva ösregn under hajkdagen. Fredagen efter var det istället strålande sol när allt från fiske, bad, tyskalektion till samarbetsövningar skulle klaras av. De 33 eleverna i klass 6A och 6B fick toppendagar hemma hos läraren Bodil Udell i Hestrahult.

Mentorerna Ann-Charlott Svensson och Bodil Udell spånade fram en hajkdag som en startsak för sjätteklassarna.
– Många avslutar med hajk på våren. Vi tänkte att vi börjar med hajk istället, för att svetsa samman grupperna ännu mer inför det sista året på mellanstadiet, berättar Bodil Udell. Ursprungstanken var att även ha övernattning i vindskydd, men skolhälsovården avrådde med tanke på rådande pandemi.
– Vi hoppas att vi kan ha övernattningen till våren istället.

Inför sexan ska eleverna välja ytterligare ett språk. I Ydres fall går det att välja mellan spanska och tyska. Ungefär två tredjedelar har valt spanska och en tredjedel tyska. Under den här fredagen fick de dessutom ett litet pass i tyska.

Malva Samuelsson förklarade sitt val så här:
– Alla i min familj har läst tyska, så då valde jag det.

Kamraten Edwin Bexell däremot har valt spanska.
– Jag tycker det verkar lättare, förklarade han sitt val.

Samarbetsövningen har gått ut på att klasserna har fått välja var sitt tema. Den ena klassen valde skogen och den andra valde disco. Den egna teckningen ska hänga ihop med kompisarnas så att till exempel solen har en fjärdedel var på fyra kompisars bilder.

En inte så lätt grej att få till. Först komma överens om vad som kan finnas med på hela stora bilden och i vilken ordning och sedan passa in sin egen pusselbitsteckning med kompisarnas.

Diskussionerna gick höga i klass 6A. Hur skulle discogolvet se ut och var och hur skulle discokulan se ut. Och kläderna? Snart kom skaparglöden igång, fast för Elliott Carlsen och Alvin Lindorsson var det inte lätt att släppa tankarna på kvällens fotbollsmatch. Det var mycket spring i benen hos dem.

David Hultgren var snart klar med sin teckning och manade på Bodil Udell om att det nog var dags att dra vedkärran ut i skogen och starta elden för den avslutande grillningen.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share