Fiske – det är livet för Sören

Team Kungen är kung på fiske i Boxholm

Sören fiskar mest efter gädda. Foto: PRIVAT

BOXHOLM (LT)

”Jag älskar när min fru låter mig fiska” står det på Sören Pettersons t-shirt när jag träffar honom för att han ska berätta om sitt fiskeliv. Det är nog tur att de båda är överens, för… Sörens fiskeintresse är ju något utöver det vanliga. Han fiskar i princip alla helger på året om det är öppet vatten, och det blir också många fisketävlingar.

Vi har ju alla olika intressen och hobbys, men Sören Pettersson i Boxholm lägger nog mer tid på sitt intresse än de flesta andra. Att fiska nästan varje helg under hela året kan knappast vara särskilt vanligt.

Sören – född 1970 – är uppväxt i Bjursdalen, men föräldrarna skiljde sig när Sören bara var något år, så han växte upp med sin mamma och storasyster. Men han var också mycket hos sin pappa och hans nya fru, de hade ett torp nära vägen mot Ulrika, mellan Pikedal och Danielshammar ungefär.

Sören berättar att där tillbringade han alla somrar i barndomen, och redan då började intresset för fiske att gro.

I Boxholm blev det mycket fiske, det var ju en enkel grej och familjen hade inte råd med några större utsvävningar. Sören grävde ofta efter mask och begav sig till Svartån med metspöet. Inte sällan hängde en del kompisar på också.

I trettonårsåldern höll Sören på mycket med pimpelfiske på vintrarna och han blev klubbmästare i Boxholms sportfiskeklubb många gånger.

Efter grundskolan blev det verkstadslinjen på gymnasiet, men det blev bara ett år för den skoltrötta Sören. Efter ett sabbatsår blev Sören assistent till gymnastikläraren i sex månader, och från 1988 sommarjobbade han på Swisslog som sedan blev fast anställning.

Men 1991 började Sören i Finvalsverket på dåvarande Fundia men han fick snart sluta när företaget drog ner på personalstyrkan. Arbeten som bensinstationsföreståndare och som deltidsbrandman har också hunnits med och han drev också företaget expressbudet tillsammans med en kollega. Företaget såldes och år 2000 hamnade Sören på Swisslog.

I 16 år har han varit lackerare och i sju år teamledare, och han jobbar fortfarande kvar på företaget, även om namnet har varierat.

Ungkarlslivet tog slut i mitten av 1990-talet när Sören träffade Monica Torvaldsdotter. De blev ett par och sonen Anton föddes 1998 och Emil 2002. Sören berättar att han har fiskat mycket med båda grabbarna men det är Anton som har det stora fiskeintresset och som på så sätt är mest lik sin far.

Familjen hade tidigare en större båt som användes för att sola, bada och att övernatta i och så hade de en liten enkel båt på släp efter den större båten som användes för att fiska med. Miniracing var då ett stort intresse, och Anton blev svensk juniormästare i miniracing.
– Men sen kände vi att vi måste göra ett val, berättar Sören. Vi valde att trappa ner på miniracingen för att helt satsa på fiske. Och då satte allt fart!

Familjebåten såldes och en större båt för fiske införskaffades, en båt att kunna tävla med. Och för ungefär 2,5 år sedan togs nästa steg, en ännu bättre båt köptes, en båt som tar stora vågor bättre. ”Man kan inte åka ut med vilken båt som helst när det blåser” menar Sören.

Att lyssna på den mycket pratsamma Sören när han berättar om hans liv med fiske är mycket fascinerande. Sören säger ”jag gör inget halvdant, vad jag än ger mig på så är det till 110 procent”.

Det är säkert sant, för Sören berättar att han fiskar nära på varje helg, året runt. Då handlar det om gäddfiske med båt, alltså i öppet vatten, och kravet är förstås att det inte är is, och det får heller inte vara minusgrader för då fryser fiskerullarna.
– Men nu i helgen blir det inget fiske, för då är det två födelsedagskalas, säger Sören med ett snett leende…

Ibland kan Sören ta ledigt mitt i veckan för att fiska, men då handlar det ofta om ”rekfiske”, det vill säga att testa det blivande fiskevattnet inför en tävling.

Man bygger upp en kunskapsbank menar Sören. Vindförhållanden, temperatur, det är mycket som påverkar. Om det är pålandsvind så kanske gäddorna står på andra sidan bara för att de vill ha det lugnare. ”Jag har ofta fått gäddor när jag tänkt på detta sätt” säger Sören.

För Sören är tävlingsfisket den stora grejen. Laget som deltar på olika tävlingar kallas Team Kungen, och i teamet ingår fem personer, däribland sonen Anton, men det är dock endast tre personer med i båten vid tävling. Det kan bli runt 15-20 fisketävlingar om året.

Nyligen deltog Team Kungen på Super Pike Open i Oskarshamn, Sveriges största gäddfisketävling där Sverigeeliten deltar och även många båtar från utlandet. Det blev en 64:e plats för Boxholmsbåten bland 150 tävlande lag.

Men det kostar en hel del att åka på fisketävling. Runt 12 000-14 000 kronor stannade notan på för att vara med på tävlingen i Oskarshamn, det var kostnaden för startavgift, hotell, bränsle och transporter.

Samtidigt säger Sören att det behöver ju egentligen inte kosta någonting att fiska, men om man vill tävlingsfiska på högsta nivå så får man slanta upp mycket pengar! Sören tror att han har fiskebeten för mellan 60 000 och 80 000 kronor. Ett riktigt bra fiskespö kostar 5 000 kronor, ”men riktigt så dyra spön har inte vi” tillägger han.
– Jag gjorde av med sju spön på ett och ett halvt år, men nu har jag hittat ett spö med rätt kvalité, skrattar Sören.

I fronten på Sörens Finval Evo 475 sitter en eldriven motor. Med den kan han ljudlöst glida fram på vattnet och om Sören väljer ”ankring” på fjärrkontrollen så ligger båten stilla på samma plats, styrd av elmotorn och med GPS-teknik. Att släppa ner ett ankare i sjön bland abborrarna är inte bra menar Sören, och han menar att hjälpmedlet är så pass bra att han inte kan tänka sig att fiska utan elmotorn.

”Det är tråkigt att det är så ont om ungdomar som är med och tävlingsfiskar” säger Sören plötsligt. Kanske skulle många ungdomar vilja komma igång och fiska men får dålig stöttning hemifrån funderar han.

Stöttning får i alla fall Sörens son Anton, han ingår ju också i Team Kungen. Mamma Monica har dock långt ifrån samma fiskeintresse.
–Men hon är iväg och tävlar med hunden när jag är iväg och fiskar, säger Sören och ler.

När Sören får en fråga om framtiden så säger han att ”då kommer vi att gå ännu hårdare”, och han tillägger att det finns hur många tävlingar som helst om man lämnar Östergötland, men man måste ju ”rekfiska” också.

Och därmed är det väl bara att önska Sören och Team Kungen fortsatt god fiskelycka!

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share