Fivelstadorgel firade 50 år

Jubileumskonsert nästan ett år för sent

Fivelstads kyrkas senaste orgel togs i bruk den 18 oktober 1970. Det var Orvar Smedman från Lidköping som byggde den.

FIVELSTAD (LT)

I mitten av oktober hölls en jubileumskonsert i Fivelstad kyrka. Man firade att den vackra orgeln funnits i kyrkan i 50 år. Egentligen skulle högtiden hållits förra året, men som alla vet, kom… ett eländigt virus i vägen. Så 50-årsfesten hölls i år i stället, nästan ett år för sent, men en dag för tidigt.

Prästen Jonas Sellgren hälsade ett 30-tal åhörare välkomna detta jubileum och så inledde man hela musikkvällen med psalm 6. Organist till psalmen var Isa Arkstedt Broberg och hur härligt lät det inte från fina och välljudande orgeln.

Man förstår att folk i äldre tider förundrades av kyrkorglarnas ljud och kraft. Det var ”stå-päls-varning”!

Så fick Bertil Norresjö ordet och han berättade att det var den 18 oktober 1970 som den nya orgeln togs i bruk. Man hade varit tvungen att byta ut den gamla orgeln, för den var uttjänt.

Efter några års förberedelser kunde man så äntligen ge ordern till orgelbyggare Orvar Smedman från Lidköping. Orgeln byggdes sedan från augusti månad till oktober. Den består av 15 stämmor och har mekaniskt byggda tangenter och pedaler. Kostnaden då, 1970, var cirka 100 000 kronor. Den som invigningsspelade på orgeln var Per-Ove Birgersson. Han hade också varit och tittat på hur orgeln byggdes under tiden.

Om allt detta berättade Bertil Norresjö. Bertil var för övrigt den siste skolkantorn i västra Östergötland och arbetare i Fivelstad 1962-1968.

Under berättelsen som Bertil höll, citerades några strofer från de som höll i invigningen 1970. Någon hade då sagt att kyrkorgeln var ”instrumentens drottning” och ”må den ljuda över dagens häftiga instrument”.

Och ljöd, det gjorde orgeln verkligen under de musikstycken som spelades av organist Isa Arkstedt Broberg, kyrkomusiker Carl Herlitz och organist Gun Palmqvist. De hade blandat lite nyare musikstycken med äldre och man kunde höra hur hela orgeln användes.

Prästen Jonas Sellgren höll en kort andakt där han talade om vänskap mellan alla människor. Den fina jubileumskonserten avslutades sedan av den pampiga och välkända ”Toccata och fuga i dmoll” av Johann Sebastian Bach.

Den spelades av Gun Palmqvist och hon berättade senare, under den lilla samlingen med bubbel och chips, att hon spelat orgel i 58 år.

Då, vid minglet, berättade även kyrkvärd Marie-Anne Toll hur hon suttit vid den gamla orgeln och hållit upp en av pedalerna för annars lät den tonen hela tiden.

Det kom fram många andra roliga anekdoter om den gamla orgeln, så det var tur att den byttes ut.

Man kan bara hoppas att organisterna och kyrkomusikerna i Borensbergs pastorat håller flera orgelkonserter i andra kyrkor. Blir dessa musikstunder lika fina som denna jubileumskonsert, så har vi åhörare något att se fram emot.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share