Formstarkt i rosa militärvagn

Utmattningen banade väg för Jennie Lindhs kreativa satsning

Kreativiteten sprudlar i Jennie Lindhs rosa militärvagn.

FINSPÅNG (LT)

I en rosa militärvagn uppe på en höjd på Nanolfsvägen i Finspång, håller Jennie- StyleStudio till. Här producerar Jennie Lindh skulpturer och bruksföremål i lera och betong. Det är också… här som hon delar med av sina kunskaper inom keramik i olika kurser och workshops för intresserade deltagare.

De knalloranga glasögonen ramar in en leende Jennie Lindh som står framför de starkt lysande turkosa dubbeldörrarna i trä. Det är den allra sista dagen i augusti med riktig sommarvärme och en strålande sol. Hon har precis blivit klar med sina förberedelser inför Östgötadagarna.

Jennie påpekar att hon och hennes man nyligen vidgat stigen uppför höjden, där hon håller till med sin verksamhet, så att även de med rullatorer eller barnvagnar kan ta sig upp till vagnen.

Militärvagnen är mycket större inuti än vid den första anblicken. Härinne finns ett arbetsrum för kursdeltagarna med stolar, två långa arbetsbord längs väggarna och hyllor med plats för material, samt ett mindre arbetsrum för henne själv, och ett litet pentry.

Från arbetsrummet kommer besökarna in i visningsrummet, där en rosalila ljuskrona fångar solljuset och kastar sina reflexer på de olika föremålen i keramik som Jennie tillverkat. På ena väggen, finns ett skåp med hyllor där ett antal naturvita muggar står uppradade. Det är något skrivet på varje mugg med en liten överraskning i botten.
– De här är gjutna, men jag skriver i varje mugg för hand. Jag har en utbildning i grunden som grafisk designer, men keramik har jag hållit på med i ungefär tjugo år. För mig är leran ganska prestigelös. Inga krav. Det är bara roligt. Och är det någonting som jag tycker om – så är det att dela med mig av mina kunskaper och förmedla känslan, när man arbetar med lera, till andra, berättar hon.

Jennie är en positiv och kreativ person och berättar att hon för ett antal år sedan gick in i väggen. När tröttheten tog överhanden, var hon i behov av att ha en plats mer för sig själv i hemmet. Det var vid den tidpunkten som hon skapade sig ett utrymme i källaren, där hon kunde hålla på med sitt.
– Men, har man barn, så blir det gärna… hon söker orden… ja, så är man hemma liksom, förklarar hon. Så då behövde jag någonstans att vara, men ville inte vara beroende av för många fasta kostnader, så då började jag titta på Attefallshus, men av en slump stötte jag på den här militärvagnen i Linköping, och agerade ganska direkt. Det var för två år sedan. Jag hade en kompis som hade en grävmaskin och som fixade till det. Sen har vi fyllt på med jord och grus för att få en bra promenadväg upp och sen så har jag utvecklat det hela tiden. Det är så himla kul!

Människor hör av sig som vill testa, och är intresserade av kurserna. Hon har haft förskolebarn som har fått prova och hon har regelbundna kurser i mindre grupper som kommer hit. Det är också flera som bokat och vill ha hjälp av henne, som hur man ska kunna massproducera sina verk, för att nämna ett exempel.
– Först måste man göra en form, och man utgår som oftast från en figur som man gör formen av. Sen penslar man med latex inuti och utanpå, för att sen hälla i betongen, berättar hon. En del är ihåliga och en del är solida.

Nyligen fick hon besked att hon blivit antagen med några av sina keramiska verk till en jurybedömd utställning i Skåne, och för närvarande håller hon på med förberedelser inför konstrundan under allhelgonahelgen samt julmarknader i december.

Förutom keramiken, arbetar hon med den grafiska formgivningen av en bokserie i samarbete med en författare, som hon arbetat med under många års tid. Hon berättar att hon även håller på att illustrera en bok, men att det projektet får ta den tid det tar…

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share