Från utvandring till invandring

Amerikautställning på Kisa emigrantmuseum

Halah Mustafa Alsaad, med ursprung i Irak, visade konst i olika tekniker i Röda längan. Hon är laboratorieassistent till yrket och självlärd konstnär.

KISA (LT)

Kisa var i mitten av 1800-talet den plats där emigrationen från Sverige till Nordamerika i organiserad form tog sin början. Sammanlagt skulle cirka en och en halv miljon svenskar… utvandra fram till 1930-talet. Men från att ha varit ett utvandrarland har Sverige blivit ett invandrarland. Denna migration uppmärksammades med musik, mat, utställningar med mera på Vråken i Kisa den 4 september.

”Människor och idéer i rörelse” var temat för dagen som arrangerades av Peter Casselsällskapet, Kisa Emigrantmuseum och Kinda kommun. Vartannat år under de senaste tio åren har det arrangerats en Amerikavecka i Kinda och Ydre och sommaren 2021 skulle det ha varit dags igen. Men på grund av pandemin blev den inställd och då tog Peter Casselsällskapet initiativ till ett arrangemang i mindre format. Man ville dessutom ändra fokus från enbart emigration till migration, det vill säga också uppmärksamma den stora arbetskrafts- och flyktinginvandring som skett till Sverige från mitten av 1900-talet fram till de senaste årens flyktingvåg.

Dagen började med ett program om Joel Hägglund från Gävle som utvandrade till USA 1902 där han bytte namn till Joe Hill och skulle bli en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska protestsångare. Han var mycket aktiv i fackföreningen Industrial Workers of the World och skrev en rad arbetar- och protestsånger. Han använde humor och ironi i sina texter som han ofta skrev till välkända melodier.

Joe Hill blev en legend bland socialister, anarkister och fackföreningsaktivister i USA och hans sånger gjorde honom känd bland den amerikanska arbetarklassen, immigranter och arbetslösa. Han har inspirerat musiker som Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lennon och Joan Baez.

Joe Hill dömdes för mord efter en mycket omdiskuterad rättssak i delstaten Utah som väckte internationell uppmärksamhet. Han arkebuserades den 19 november 1915.

Om detta berättade Torbjörn Gustafsson initierat under rubriken ”Joe Hill – rebellen som aldrig dör” och Fredrik ”Frallan” Jonsson sjöng flera av Joe Hills sånger och en egen nyskriven.

Under eftermiddagen kunde besökarna smaka på mat som Internationella Kvinnoföreningen i Kinda bjöd på, få sitt hår flätat eller titta på en konstutställning av Halah Mustafa Alsaad. I Röda längan presenterade sig Internationella Kvinnoföreningen närmare och Andrew Petersonsällskapet från Ydre visade musikaliska bildspel och berättade om Andrew Peterson på vars dagböcker Wilhelm Moberg byggde mycket av sitt utvandrarepos om Karl-Oskar och Kristina.

Det bjöds på guidade turer i Emigrantmuseet och museet och Peter Casselsällskapet presenterade en alldeles nyproducerad vandringskarta: ”Med emigrantens ögon”. Den tipsar om en 3,5 kilometer lång promenad genom Kisa, förbi 16 platser och miljöer som är en del av Kindas emigranthistoria. Promenaden utgår från Emigrantmuseet och kartan finns att hämta där kostnadsfritt.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share