Fyra utställningar på Edgards

Nygjort, omgjort och återvunnet i Sankt Anna

Grindslanten har blivit ett bråk mellan olika skräckfilmsfigurer.

SÖDERKÖPING (LT)

Under sommaren fram till slutet av augusti visas fyra olika utställningar på Edgards på Lagnö. Vare sig man gillar textil, snideri eller måleri finns en utställning som passar.

Edgards på Lagnö är ett kulturcentrum i Sankt Anna där det under sommaren arrangeras en mängd olika evenemang och aktiviteter. Från konserter och café till kvalitetsloppis, författarkvällar och barnteater.

Man kan upptäcka det omgivande naturreservatet eller prova den nybyggda discgolfbanan. Inne i caféet visas akvareller med skärgårds- och naturmotiv av Göran Grimsell hela sommaren fram till 22 augusti, och även inne i stora huset visas flera olika utställningar.

Det började tidigare i maj med fotoutställningen ”Fågelliv i S:t Anna” av Martin Wallberg och från midsommar och framåt visas nu fyra nya utställningar parallellt.

Per Josefsson är bildkonstnär med inriktning på måleri och skulptur samt offentliga uppdrag. Sedan 1980 har han ateljé och verkstad i sitt hem i Ripperstorp söder om Rejmyre. På Edgards visar han upp sina träfigurer i form av så kallade avatarer.

– För många år sedan tog ett åttafotigt kryp sig ut ur mina målningar och fick tredimensionell form. De djurlika fantasifigurer som i olika material växte fram i min verkstad blev vartefter mina med- och motspelare i den konstnärliga gestaltningen av det mänskliga, förklarar Per.

I rummet intill på bottenplanet visas utställningen ”Ull – en hållbar tillgång”.

Fåren som betar våra hagar behöver klippas och den ullen går att använda till mycket. Den isolerar, andas, är brandsäker, enkel att sköta, naturlig och hållbar från början till slut.

Förutom till kläder kan den användas till mattor, bilklädsel, husisolering och mycket annat. I ullutställningen deltar Filippa K, Vävmakeriet, Ullcentrum Öland, Svenska fåravelsförbundet samt Sparven, vars ägare Lotta står bakom utställningen. Hon har sedan 2013 jobbat åt Ullcentrum och har den svenska ullen varmt om hjärtat.

På övervåningen hittar vi Söderköpingsbon Ola Niklassons alster. Han är känd för att köpa gamla loppistavlor som han sedan målar vidare på, ofta med en humoristisk touch, så att konstverken på så sätt återanvänds och får en förlängd livslängd.
– Jag utgår från originalet och försöker sedan att i en liknande stil ge tavlan det där lilla extra som det känns som att den saknar. Ofta blir det absurt, lite surrealistiskt eller helt enkelt bara kul. Många gånger hämtas också inspiration från dagens populärkultur, berättar Ola.

Även Ulla-Stina Wikander arbetar med återvinning. I hennes fall handlar det om textilier som hon klär olika vardagsföremål med. På utställningen kan besökarna se både en kaffebryggare, en barnvagn och en symaskin som klätts i broderier.
– Jag älskar de här broderierna. Det ligger så mycket kärlek och arbete bakom. Det är ju lite sorgligt att de hamnat på loppis, tycker Ulla- Stina.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share