Gryts Varv har mycket på g

Nya arrendatorerna fick bra start i osäkert läge

Ola Norén, Ewa Lindh Nison och Lukas Nison har haft en bra start på Gryts Varv som de övertog i våras. Bild: PRIVAT

GRYT (LT)

Till denna sommar tillträdde nya arrendatorer på Gryts Varv Restaurang, hotell & konferens. Trots pandemirestriktioner fick de en god start på verksamheten och nu avrundas det… första året med julbord, innan det är dags att blicka framåt mot sommarsäsong nummer två.

Gryts Varv är som namnet antyder ett varv och marina, men där finns också hotelloch restaurangverksamhet och sedan den 1 april i år är det Ola Norén, Ewa LindhNison och Lucas Nison, som har hand om den driften.

– Det har gått förvånansvärt bra. Under sommaren har det både varit mycket båtfolk och de som kommer med bilar. Vi har haft trubadurer onsdag, fredag och lördag och det har varit väldigt populärt, säger Ola och berättar om vad som hänt sedan den nya trion tog över.
– Vi har satt vår prägel på stället, och vi har en ny kock som är väldigt duktig. Sen satsar vi mycket på musiken. Det ska vara musikkvällar onsdag, fredag, lördag. Det har det varit förr också men vi kommer satsa ännu mer, vi kommer till och med ha en liten danshelg här tillsammans med Titanix från Valdemarsvik och Wahlströms från Vadstena.

Ska man ta sig till Gryts Varv med bil ligger det ärligt talat lite avsides, men båtfolket har inget problem att hitta dit. Ola berättar att det kommer folk från såväl Örebro som Västerås och inte minst folk från Stockholm som har stora båtar.

Varvet har även många internationella gäster, exempelvis är det många tyskar som har sina båtar där. Vissa sjösätter sin båt i Gryt under fyra, fem veckor och sedan tar de upp den igen, de har den i Gryt enbart för sin semester.

Restaurangen har såklart mest att göra under sommaren men även vintertid finns det möjlighet att åka dit och äta. Mellan den 26/11 och 19/12 serveras hemlagat julbord med inspiration av hav och vilt, och en del lokala inslag.

Man kan boka in sig enbart för att äta julbord eller så kan man välja ett större paket med övernattning, julbord, frukostbuffé, glögg vid ankomst och tid i relaxavdelningen med bastu, kallvattenspool och bubbelbad. Intresset är stort och redan i början av hösten hade bokningarna börjat trilla in.

Efter julborden kommer de nya arrendatorerna ta semester. De har haft fullt upp sedan de tog över i våras och kommer ta ledigt i januari för att ladda batterierna och sedan komma tillbaka i februari. Och det finns många planer för att utveckla verksamheten ytterligare under 2022.
– Vi har köpt ett utespabad som kommer nästa vecka. Vi kommer förhoppningsvis kunna arrangera lite träningshelger med olika typer av träning. Och den största planen vi har är att i en av de stora båthallarna öppna en padelbana. Den ska monteras i påsk och stå hela sommaren fram till september. Det är ett samarbete med Gryts Varv båtklubb.

Personerna som tidigare skötte driften vid Gryts Varv har flyttat till Fyrudden en liten bit bort för att utveckla restaurangen där. Och förhoppningsvis kan de två aktörerna hjälpa varandra att dra folk till skärgården.
– Absolut. Vi har haft den här båtslingan som gått mellan Gryts varv och Fyrudden. För två år sedan var den jättepopulär men det minskade lite i år så vi får se om det blir någon fortsättning eller hur vi ska göra. Men i vilket fall är vi två verksamheter som finns här ute i skärgården. Vi har ju lite olika inriktningar, vi har varvet och de har restaurang, pizzeria och glasskiosk men inte möjligheten att serva mindre och större båtar som vi har här hos oss i varvet.
– Jag är helt övertygad om att det kommer att utvecklas mer här ute i Gryt de kommande åren, säger Ola och ser fram mot år nummer två som arrendator på Gryts Varv Restaurang, hotell & konferens.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share