Hållbart och mysigt i Kanalhamnen

Prisvärt och skön stämning

HÅLL BAR & KÖK. Kanalhamnen 3 Söderköping. Betyg: 3 av 5.

SÖDERKÖPING (LT)

Håll Bar & Kök är ett charmigt litet ställe där man kan slinka in på ett glas vin och en matbit lite sådär i förbifarten. Menyn är inte den mest spännande rent kulinariskt men plånboken blir… desto gladare, för detta är en krog som är riktigt prisvärd.

För att vara en så liten ort som Söderköping är så är restaurangutbudet överraskande bra. Bara i Kanalhamnen kan man spendera en heldag i gastronomins tecken med en vällagad lunch på Bakfickan, lite skönt vinhäng på Håll Bar & Kök för att sedan avsluta med burgare och bärs på Lock, Hop and Barrell.

Nämnda Håll Bar & Kök tillhör stadens nyare restaurangtillskott och slog upp portarna på allvar i början av 2020.

Dessvärre hann man aldrig riktigt visa sin fulla potential innan coronan slog till, men tillräckligt för att redan ha skaffat sig trogna matgäster som uppskattar den mysiga stämningen och den personliga atmosfären.

Som namnet antyder vill Håll Bar & Kök vara en så hållbar verksamhet som möjligt. Men det vill också vara något mer än bara en vanlig restaurang, och det får man nog säga att de lyckas med.

Att kliva in på Håll Bar & Kök är dels att kliva in på en liten kvarterskrog, men det är också som att kliva in i ett vardagsrum. En måltid där känns nästan mer som att bli hembjuden på en privat middag än som ett restaurangbesök.

Dessutom är det en butik där det både säljs italienska delikatesser och lokala konstverk.

Jag och mitt sällskap är dock inte där för att handla grejer denna dag utan för att äta, så vi beställer in varsin Budvar som vi smuttar på medans vi kikar på menyn.

Den ser i ärlighetens namn inte jättespännande ut. Det finns ett gäng smårätter samt fem varmrätter varav två är burgare. Visserligen veganburgare och strutsburgare, vilket onekligen sticker ut en smula, men vi är trötta på burgare och väljer istället ett annat upplägg.

Vi slår till på trerätterspaketet för tvåhundra kronor, där det ingår Veckans soppa, varmrätten Från landet samt tre kulor Sänkdalens glass till efterrätt. Vi lägger till en halv Från havet och en Dagens val av ostar och delar på alltihop.

Soppan är blomkålssoppa, en rejält tilltagen förrättsportion som serveras med lite sallad och en toast. De två sistnämnda är kanske inget att skriva hem om men soppan är fyllig och smakrik, och en bra start på middagen.

Därefter hugger vi in på fisken: hokifilé med räkor, ratatouille och sallad. Den går ner utan problem men är inte särskilt exalterande, snarare rätt trist.

Glada att vi bara tog en halvportion ger vi oss istället i kast med den andra varmrätten som är en vildsvinsgryta med strutskorv (tror jag), och det innebär ett rejält kliv upp.

Köttet har fått koka länge och är mört och mustigt. Korven är fenomenal, och rätten som helhet har en helt annan bredd och rikedom bland smakerna.

På andra krogar skulle presentationen och smaksammansättningen kanske inte hålla restaurangnivå, det ser helt enkelt ut och smakar som en söndagsmiddag i hemmet, men som jag skrev tidigare: att komma till Håll Bar & Kök är som att kliva in i ett vardagsrum, och därför funkar det.

Därefter avrundar vi med en riktigt bra ostbricka med tre sorters ostar, fikonmarmelad och grissini samt tre kulor Sänkdalens glass.

När vi räknar ihop notan, exklusive dryck, landar den på 360 kronor totalt för en förrätt, en och en halv varmrätt, en ostbricka och en efterrätt, vilket bara kan beskrivas som oerhört prisvärt. Vi blev riktigt mätta och överlag var maten godkänd med extra plus till vildsvinsgrytan och ostbrickan.

Håll Bar & Kök som ställe är trevligt, charmigt och personligt, och de brister som finns kan man ha visst överseende med ett pandemiår som detta då det för många restauranger främst gällt att överleva.

Vi gillar att man kan beställa halva portioner, läget vid kanalen och målsättningen att satsa lokalt och hållbart så gott det går.

Under sommaren kommer ni att hitta oss på uteserveringen med en ostbricka och ett glas rött.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share