Heidi tar över efter Per

Malexandertjejen ny församlingsherde i Boxholm

Heidi och lilla Tyra i Åsbo prästgård. Heidi blir nu ny församlingsherde i Boxholms församling.

BOXHOLM (LT)

För Heidi Hermansson väcktes intresset för kyrkan ganska tidigt, grundlagt av uppväxten i Malexander med söndagsskola samt sommarkyrkan och dess barnaktiviteter. Men det… skulle dröja länge innan Heidi bestämde sig för att läsa till präst. Men i juni 2014 kunde Heidi prästvigas vid en högtidlig ceremoni i Linköpings domkyrka. Och nu blir Heidi arbetsledare för verksamheten i Boxholms församling.

Den 1 september tar Heidi Hermansson över rollen som församlingsherde i Boxholms församling efter Per Ingvarsson som med ålderns rätt trappar ner. Det gör ju att man blir nyfiken på Heidi, så det blev ett möte med henne i bostaden, det vill säga i Åsbo prästgård.

I den anrika gamla prästgården bor Heidi tillsammans med sin man Magnus Jansson – som arbetar som ingenjör på Ericsson – och den mycket glada, pratsamma och oblyga femåriga dottern Tyra. Hon ville gärna också vara med vid pratstunden…

Heidi berättar att hennes föräldrar flyttade till Malexander i början av 1970-talet. Föräldrarna hade gått på lärarhögskolan i Linköping och de fick båda arbete som lärare i Malexander, och de kunde dessutom flytta in i en tjänstebostad.

År 1975 föddes Heidi och hon blev det enda barnet, men Heidi målar upp en härlig uppväxt i Malexander. Skogen och sjön blev förstås en stor del av hennes liv, så friluftsliv präglade en stor del av uppväxten.
– Framförallt har nog sjön präglat mig mycket. Vi paddlade kanot och badade mycket förstås. Och ibland tältade vi på öar, berättar Heidi och ler åt minnet.

Heidi blev också hästbiten i unga år, dock inte bokstavligt… Men hästar har präglat större delen av hennes liv, så Heidi ser sig som en hästtjej, och hon säger att ”kanske är det en dröm att ta upp intresset igen”.

Heidi kom att ha båda sina föräldrar som lärare i Malexander men hon tycker absolut inte att de kom att favorisera sin dotter.

Ganska tidigt så grundlades ett intresse för kyrkan hos Heidi. I Malexander fanns söndagsskola, men också sommarkyrkan med barnverksamhet och barnkör, det var något som intresserade lilla Heidi, och hon kom också att hjälpa till som konfirmationsledare när hon blev lite äldre.

När det var dags för gymnasiet så blev valet samhällsvetenskaplig linje på Kungshögaskolan i Mjölby, men Heidi visste fortfarande inte vad hon ville göra senare i livet. Studenten togs 1994, och Heidi berättar att hon var engagerad inom Svenska Kyrkan Unga, och tillägger att ”vi var ett gäng där som hängde ihop”.

Heidi säger också att hon alltid har haft sommarjobb, hon var till exempel ridlägerledare och hon jobbade på restaurang i byn. Och efter gymnasiet så började Heidi på universitet.
– Men jag hade ingen aning om vad jag ville bli. Att bli präst fanns inte på kartan!

Heidi säger att hon alltid varit historiskt intresserad, så hon funderade på att bli arkeolog eller historiker. Även konst- och litteraturhistoria var lockande.

Heidi fortsatte att vara kyrkligt engagerad, till exempel inom Lutherhjälpen, en hjälporganisation inom Svenska kyrkan men sedan dess har Lutherhjälpen slagits ihop med en annan organisation och blivit Act Svenska kyrkan. Men tack vare Lutherhjälpen så har Heidi fått se en hel del av världen. År 1997 fick hon vara med på en studieresa till El Salvador, och hon har också varit i Etiopien och Mozambique.

Heidi fick ibland frågan om hon inte skulle läsa till präst, men svarade alltid ”nej, nej, nej…”. Men sen sökte hon trots allt till Svenska kyrkans grundkurs, en utbildning som hon valde att gå i Ransäter i Värmland så där bodde hon ett halvår. Därefter började Heidi på religionsvetarlinjen på Linköpings universitet.

Efter något år fick hon jobb som församlingsassistent i Boxholm. Till en början var det ett vikariat, men efter ett tag blev det en fast tjänst. Heidi blev också antagen som prästkandidat i Linköpings stift, det var år 2000 och arbetet som församlingsassistent fortsatte hon med fram till 2008.
– Det var jätteroliga år, och jag träffade många konfirmander då. Och nu döper jag deras barn…

Heidi hade en tid ett vikariat som församlingspedagog i Mantorp. Hon träffade Magnus 2006 och paret flyttade ihop i Linköping, för att sedan flytta till Ljungsbro. I den vevan läste Heidi det man måste läsa för att bli präst, nämligen en utbildning på 5,5 år. Heidi berättar att det sista läsåret måste man genomföra i Lund eller i Uppsala och det blev i Uppsala för Heidis del. Heidi och Magnus bodde då i Ljungsbro och Heidi hade ett vindsrum i Uppsala med kök och toalett tillsammans med några andra i huset och där bodde hon i veckorna. Men hon tycker ändå att det var ett ganska charmigt boende.

Den 8 juni 2014 kunde så Heidi Hermansson prästvigas, och det var väldigt högtidligt.
– Det var en lång högmässa, man fick knäböja och biskopen gjorde handpåläggning på huvudet och jag fick avlägga prästlöftena, ler Heidi.

Därefter jobbade Heidi ett år i Aneby, och där trivdes hon jättebra, men det var lite långt bort. Magnus jobbade då i Linköping. Men då blev en tjänst ledig i Boxholm, så där kunde hon börja arbeta som präst år 2015. Men sen föddes dottern Tyra i februari 2016 vilket gjorde att Heidi blev föräldraledig en tid.

Heidi poängterar att hon och familjen trivs jättebra i Åsbo prästgård, ett boende som de hyr av kyrkan. Och Heidi trivs med församlingsborna och med kyrkorna i församlingen, det vill säga Ekeby, Rinna, Åsbo, Malexander och Blåvik.

Hennes framtida planer är att läsa till kyrkoherde, mest för att hon gärna vill ha den kunskapen. Men den närmaste tiden som församlingsherde kommer Heidi att få lägga mycket fokus på att få till ett nytt församlingshem i Boxholm, det behövs nya verksamhetslokaler.
– Ja, det kommer att bli jätteroligt att få kicka igång detta projekt, säger Heidi och ler.

Tanken är att bygga helt nya lokaler men var detta ska ske, och hur detta projekt kommer att gå kanske kan bli något som Länstidningen får återkomma till.

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share