Hemma hos Lotta och Micke

Hittade villan på Kolarevägen i Boxholm

Poolen blev klar i maj i år och har flitigt kunnat utnyttjas under den varma sommaren.

BOXHOLM (LT)

Den gula 60-talsvillan på Kolarevägen 9 har genomgått en total makeover. I stort sett varenda vrå av både hus och trädgård har förvandlats och det på knappt två och ett halvt år. Det… mesta av arbetet har Mikael Malm gjort själv förutom el, rörmokeri, grävningsarbeten och en del målning och tapetsering.

I mars 2019 flyttade Mikael och Liselotte (Micke och Lotta) Malm från Mantorp in i villan på Kolarevägen. Micke är utbildad snickare och när arbetsdagen hos Börje Bygg i Linköping är slut tar jobbet hemma vid.
– Att arbeta med huset och trädgården är det jag gillar mest, jag har inte så många andra fritidsintressen. Jag njuter till exempel av att kantklippa grusgången, vilket nog många tycker är lite konstigt, säger Micke och skrattar.

Micke och Lotta bodde senast i ett 60-talshus i Mantorp, som Micke också hade gjort om från grunden. Lotta älskade huset och ville egentligen inte flytta därifrån. Men Micke ville ha ett nytt projekt.

– Vi var säkert på 50 husvisningar under några år, men alltid var jag den som bromsade, berättar Lotta. Eftersom vår yngste son med familj bor i Boxholm började vi tittat på hus här. Vi tittade på minst 10 hus innan vi bestämde oss för detta. Jag var och tittade först, efter ett tips från mäklaren, och jag föll direkt för den lilla trappan i hallen, det fina ljusinsläppet och den härliga naturtomten. Trots att jag i början saknade vårt hus i Mantorp kan jag nog säga att jag älskar det här huset mer nu. Våra katter, Lisa och Enzo, trivs också och det är skönt.

När Micke såg huset var det främst naturtomten han såg potentialen i. Eftersom det var ett dödsbo fick de snabbt tillträde och kunde börja renovera innan huset i Mantorp var sålt.
– Micke började skissa på hus och trädgård och göra upp planer så fort vi hade bestämt oss, säger Lotta och skrattar.

Hela huset är renoverat men inga stora ändringar i planlösningen har gjorts, förutom att en vägg mellan två mindre rum har tagits bort för att få ett större sovrum. I den tidigare oinredda källaren finns nu både en matsal, en liten vinkällare med sittplatser samt dusch och toalett i anslutning till pannrummet. Garaget har gjorts om till förråd och garagedörren har satts igen. Det första som gjordes innan inflyttningen var totalrenovering av kök och badrum. Dränering runt huset skedde på ett tidigt stadium. Det mesta har gått smidigt även om det också har varit lite bekymmer.

– Dräneringen blev inte så bra som vi hoppades utan fick göras om vilket innebar att en del av den nybyggda altanen fick rivas när det upptäcktes, berättar Micke. Dessutom slog åskan ner och förstörde vår nya spis.

Lotta dukar fram kaffe och nybakad tårta på en sittgrupp i den öppna delen av av trädäcket som löper runt i stort sett halva huset. Delen närmast köket är inglasad och uterummet används året om.
– Det är ett fantastiskt läge på huset, säger Micke. Vi har tagit ner 14 träd och nu har vi sol nästan hela dagen. Framförallt är kvällssolen fantastisk.

Från trädäcket leder en trappa ner till den nybyggda poolen som blev klar två veckor före Lottas 60-årsdag i maj i år, precis enligt planen. Trädäcket runt poolen har insynsskydd vid gavlarna och en trappa som leder ner till en liten brygga där en gammaldags blomprydd träeka ligger förtöjd. Ett annorlunda och pittoreskt inslag.

– Jag letade efter en gammal eka och Krister Larsson, en granne till oss, tipsade mig om den här och den är perfekt. Krister tyckte att den skulle heta Vega och så fick det bli, säger Micke och skrattar.

En annan kul grej finns i den nybyggda Friggeboden nere i trädgården. Boden används till förvaring av trädgårdsredskap och i väggen har Micke byggt ett litet skåp med en sopnedkastlucka som dörr. I skåpet finns små glas och ibland någon starkvara som kan komma till pass när något ska firas.

En hel del finurligheter i och utanför huset visar prov på Mickes kreativitet. På husets framsida finns till exempel en vacker järngrind som enbart är till prydnad.
– Jag har alltid önskat mig en grind. Vår äldste son och hans familj flyttade från Sya till ett hus i Mantorp i år och hade ingen användning för den här grinden så jag fick den, säger Micke belåtet.

Jag sneglar ner på Mickes fötter, han är inte barfota men jag undrar ändå om allas vår Ernst är en förebild.

– Jag tittade på Ernsts program förr och fick lite inspiration, säger Micke och skrattar. Men nu föds idéerna inne i mitt eget huvud.
– Ja, fast du sydde faktiskt gardiner en gång i tiden, inskjuter Lotta. Så lite Ernst finns det nog i dig!

Huset är smakfullt inrett och allt har sin plats. Lotta har stått för färg- och tapetval och övriga projekt har de beslutat tillsammans.
– Vi har samma smak så det är lätt att bestämma, understryker Lotta. Vi tycker båda om att det är stilrent och fint, men vi är absolut inga pedanter.

Förra året målades det tidigare gula tegelhuset om i en granitgrå färg, samma färg som huset i Mantorp hade. Trädgården har också genomgått en total förvandling, bl.a. har berget tagits fram på både fram- och baksidan av huset. De tidigare helt övervuxna berghällarna lyser nu ljusa med en del gröna växter och stenar som dekorationer.
– Våra barnbarn älskar att klättra och leka på bergen, säger Lotta. De kan hålla på i timmar.

Lotta är utbildad undersköterska och arbetar på Änggården i Skänninge. Restiden är inget som bekymrar henne eftersom det är bra väg. Både Micke och Lotta tycker att det har varit lätt att komma i kontakt med Boxholmsborna och att det händer mycket trevliga saker i kommunen..
– Vi har fin kontakt med våra grannar och det är mycket folk som passerar förbi vårt hus på väg till Österskogen för promenader. Det blir mycket småprat och det gillar jag, säger Micke.

Till hösten ska taket läggas om annars är det mesta klart med hus och trädgård även om Micke hela tiden gör små förbättringar.
– Häromdagen när jag kom hem hade han flyttat upp några ormbunkar till framsidan. Det blev jättefint. Han är mycket duktigare på blommor och växter än vad jag är, konstaterar Lotta.

Paret Malm älskar sitt hus och sin trädgård. De tillbringar i stort sett all ledig tid hemma och får ofta besök av barn och barnbarn. Grillen på altanen tänds året om. Både Micke och Lotta gillar att laga mat och hjälps ofta åt. Lotta tycker också om att träna, läsa och sticka. Men träningen ligger hon lågt med just nu eftersom hon har en krånglande axel, berättar hon.
– Vi har det vi behöver här, säger Micke. Vi har haft både husvagn och sommarstuga tidigare men nu är det skönt att bara ha en plats att vara på.

Vad Micke ska lägga händerna på nu när det mesta arbetet är klart vet han inte riktigt. Att hjälpa andra med snickeriarbeten på fritiden är inte längre aktuellt. Det är endast barnen som kan få hjälp ibland.

– Jag kan koppla av och bara ta det lugnt också, förklarar Micke.
– Ja men ibland när vi är ute och åker förbi gamla lador så kan du börja prata om hur kul det skulle vara att göra någonting fint av det, säger Lotta och tittar på Micke. Så man vet aldrig i framtiden. Men just nu bara njuter vi av vårt fina hus och vår härliga trädgård.

Text och bild: GEN LARSSON

Share