Hemvärnet fixade skolmaten

Lysingskolan äter mat för en kris

Oliver Arnekvist och Märta Johansson blir serverade pasta med köttfärssås.

ÖDESHÖG (LT)

Vårt samhälle är sårbart. Kris inträffar inte bara vid krig och totalkaos. Annat som vi är beroende av kan haverera, till exempel elektricitet, uppkoppling, mobilnät, leverans på… vägar. Under en höstvecka är det krisberedskap i hela landet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill informera och höja vår motståndskraft för olika samhällskriser.

I Lysingskolan, Ödeshögs skola för elever i årskurs sex till nio, har man särskild krismatsmeny hela veckan.

Under de fyra första dagarna serveras maten inomhus i den vanliga matsalen och den ordinarie personalen lagar den. Kulmen är fredagen. Då tillagas och serveras maten utomhus med fältutrustning och hemvärnet och dess koklag står för lunchen.

Rektor Richard Olofsson är mycket nöjd med veckan. Han ser att det är viktigt att öva om krisen kommer. Han kan se två delar i detta. När man övar ser man om man har de praktiska verktygen och det material som behövs. Samtidigt blir eleverna påminda om de risker som finns.
– Vi tycker att det är en lärorik övning för både elever och personal, kort sagt för alla, säger Richard.

Länstidningen får ett samtal med kvartermästare Fredrik Hestholm. Han bor i Ödeshög, är lastbilschaufför i det civila och har ett kontrakt att jobba i hemvärnet 15 dygn per år. Fredrik berättar att han börjar år 2000 som soldat och har arbetat sig till kvartermästare, det vill säga ansvarar för att det som behövs också finns på plats.

Själv uttrycker han det så att han hjälper till om något saknas. Formellt ingår en kvartermästare i kompaniledningen och är direkt underställd kompanichefen. I dag tjänstgör tio personer. Åtta är kockar och dagens rätt är pasta i skruvar och köttfärssås.

Det är första gången denna vecka genomförs i flera kommuner i Östergötland. Fredrik berättar att övningen görs för att stötta samhället och för att se att samarbetet med Ödeshögs kommun fungerar.

Vad är svårast?
– Tidsaspekten, svarar Fredrik. Att maten är klar när eleverna kommer. Lysingskolan har cirka 225 elever och de börjar komma klockan 11.10.

Ödeshögs kostchef Espen Rognstad berättar att tidigare under veckan har det serverats chili con carne, köttgryta, köttbullar i tomatsås och korvgryta. Det är viktigt att säkerställa att alla får en fullgod måltid även vid elavbrott eller annan kris.

Espen säger att hos de elever som han har talat med, är chilin populärast och köttbullarna minst populära.

Länstidningen talar med fyra niondeklassare för att höra vad de tycker. Oliver Arnekvist, Melker Syrén, Märta Johansson och Alexander Rodin får gå ifrån sin lektion i svenska för ett samtal. Vi sätter oss runt ett bord i mediateket.

Några frågor och svar:
– Visste ni om krisveckan i förväg och var förberedda på veckan och fredagen?
När Oliver kollar efter matsedeln på hemsidan hittar han ingen, sedan får han veta. Märta berättar att det har kommit mail till föräldrarna så hennes mamma har berättat för henne.

– Hur har veckan varit?
Väldigt gott, säger Alexander. Funkar, säger Melker. Man vet att man får mat, veckan har varit lärorik säger Märta.

– Har skolan förråd?
Vet inte, säger Alexander. Kanske i källaren, tror någon.

– Vilken mat har varit bäst?
Här svarar två måndagens korvgryta och två onsdagens köttbullar. Melker tycker att kombinationen köttbullar i tomatsås är ovanlig. Ingen lyfter fram chilin.

Om övriga veckor på året tycker alla fyra att det är bra mat i skolan. De uppskattar att de får grönsaker till maten. Tiden som de har att äta varierar men det är aldrig stressigt. Ett bra betyg med andra ord.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share