Hon trivs med pensionärslivet

”Skönt slippa tidiga morgnar”, säger före detta kommunalrådet

Britt-Marie ”Brittis” Johansson njuter i fulla drag av livet som nybliven pensionär. Hon har många intressen som hon nu får gott om tid för.

BOXHOLM (LT)

Efter sju år och tre månader som kommunalråd gick Britt-Marie Johansson, allmänt kallad Brittis, i pension den 1 mars i år. Det är skönt att slippa tidiga morgnar och sena kvällar… tycker hon. Med många intressen, stor familj och många vänner undrar hon ibland hur hon hann med allt tidigare.

Vi träffas hemma hos Brittis i den hemtrevliga villan på Bergliden i Boxholm. Det finns många saker i det här hemmet men det känns ändå inte överbelamrat.
– Jag har svårt för att göra mig av med saker, förklarar Brittis. Allt jag har fått vill jag ha framme.

I kök och vardagsrum finns flera vitrinskåp fyllda med glas i alla former.
– Jag samlar på glas och just nu har jag 682 stycken. Jag tycker om att variera så alla används. De senaste glasen köpte jag för pengarna jag fick av arbetskamraterna när jag gick i pension, säger Brittis och skrattar.

Innan Brittis blev kommunalråd arbetade hon som sekreterare inom Kommunal. Före det hade hon arbetat som undersköterska inom äldreomsorgen i 25 år. I april i år fyllde hon 66 år.
– Det kändes bra att överlämna arbetet till min efterträdare Klas Sjöqvist. Det har varit ett jättekul och omväxlande arbete med stort ansvar.

Brittis berättar att hon är bra på att ta det lugnt men att hon också kan ha svårt för att varva ner ibland.
– En del som går i pension tycker att det är jobbigt att inte vara behövda, men så känner inte jag. Tvärtom undrar jag hur jag hann tidigare. Jag har många intressen, matlagning, bakning, pyssel, betonggjutning, läsning, scrapbooking och att göra smycken till exempel. Men viktigast av allt är förstås barnbarnen i Stockholm, Tage nio år och Sixten som är sex år.

Vi slår oss ner i det ljusa köket och på bordet står ett fat med hembakade bullar och kakor.

– Jag älskar att baka och laga mat och jag har massor med recept. Det samlar jag också på skrattar Brittis och drar ut en stor låda med mängder av receptböcker, pärmar och lösa recept. På vinden har jag två fulla kartonger med receptböcker också. Jag hade ganska ofta med mig hembakade bullar och kakor på kommunstyrelsens möten och till fikat i personalrummet. Jag tror att det var uppskattat.

Brittis och hennes make Christer, Crille, har många bekanta, stor familj och några riktigt nära vänner som de ofta umgås med.
– Crille är några år yngre än jag och jag tror att han tycker att det är skönt att jag är hemma mer nu. Vi gör nästan allt tillsammans och det gillar jag.

Brittis har lämnat politiken, det enda uppdraget hon har kvar är som ersättare i Arbetarekommunen. Uppdraget som vigselförrättare har hon kvar fram till den 31 december 2022. Men hon är fortfarande politiskt intresserad. Om sommarens turbulens inom rikspolitiken säger hon så här:

– Det hade varit bra med ett nyval tror jag. Jag tycker att våra politiker borde ta lärdom av kommunerna och samarbeta mer. Vi har ett väldigt bra samarbete med olika partiföreträdare inom kommunen. Det är ett måste för att kunna uträtta något.

Tiden före pensioneringen har varit allt annat än vanlig för Brittis. Dels på grund av pandemin men också på grund av den mycket omtalade tvisten med Arla angående försäljningen av Boxholms Mejeri.
– Vår kommun har tack vare duktiga medarbetare klarat av pandemin väldigt bra. Personligen har jag helt litat på Folkhälsomyndigheten. Jag tror att vi kommer att följa riktlinjerna länge, vilket är bra. När det gäller turbulensen med Arla är jag helt säker på att vi har rätt och att vi har gjort något väldigt bra för Boxholm. Tack vare Glada Bondens övertagande hoppas vi ha skapat några nya arbetstillfällen i kommunen. De 22 som fick sluta när Boxholm Mejeri såldes motsvarar 500 arbetstillfällen i Linköping.

Brittis är humoristisk och lättpratad och har mycket att berätta, men nu är det dags att sätta punkt för intervjun. Snart ska paret på Bergliden ge sig iväg till Getingaryds camping utanför Gränna där de har husvagnen uppställd sedan flera år tillbaka.
– Där njuter vi i fulla drag, vi har lika många sittplatser utanför husvagnen som här.

Runt det stora trädäcket finns flera sittgrupper omgärdade av vackra blommor.
– Crille kallar det för Brittis café, och det kan jag leva med, säger Brittis och skrattar.

Text och bild: GEN LARSSON

Share