Inget är sig likt denna jul

Men traditionerna är starka hos Maggan och Göran i Öringe

Hos Margareta Samuelsson Dufmats och maken Göran i Öringe blir det en annorlunda jul i år.

BOXHOLM (LT)

Hos Margareta (Maggan) Samuelsson Dufmats och maken Göran Dufmats i Öringe håller man hårt på jultraditionerna. Men inget är sig likt det här året, så nu har de fått hitta på nya lösningar. Och det går att fira julen på ett annorlunda men ändå trevligt sätt, bara man är lite påhittig!

I den lilla byn Öringe, strax utanför Boxholms tätort, bor Maggan och hennes man Göran. De arbetade tidigare båda som fastighetsmäklare men är pensionärer sedan några år tillbaka.

Som pensionärer finns det tid för andra sysselsättningar och det här paret ligger inte på latsidan. De har många intressen och ett av dem är att skapa och upprätthålla traditioner, och för Maggans del även att baka. Det var meningen att Länstidningen skulle få närvara vid det traditionella pepparkaksbaket vid första advent, men det gick förstås inte i år.

Vi träffas en kylslagen och grå dag i början av december. Maggan och hunden Nisse möter mig utanför huset. På verandatrappan sitter en liten röd tomte och en grön krans hänger på ytterdörren.
– Det var synd att du inte fick se hur det ser ut när det börjar mörkna, säger Maggan. Vi har satt upp fler ljusslingor än vanligt det här året.

Den första adventshelgen brukar det bakas pepparkakor så det står härliga till i det Dufmatska hemmet. Då är barnbarnen och grannbarnen inbjudna till pepparkaksbak. Det är en uppskattad och trevlig tradition och hela lördagen och söndagen går åt till att baka.

– Degen gör jag efter ett gammalt recept från min mormor och mamma. Förra året gjorde vi av med 12 kilo deg. På lördagen brukar jag baka med våra 13 barnbarn som är mellan 2 och 22 år. Även deras föräldrar är med, men fokus ligger på barnen. När kakorna är klara får barnen dekorera, eller måla dem som vi säger. Jag brukar dela upp det så att ett gäng kommer på förmiddagen och ett gäng på eftermiddagen. Vi fikar och har mysigt tillsammans hela dagen. Göran står för lunchen. Det blir Bullens varmkorv och då får barnen äta hur många korvar de vill, säger Maggan och skrattar. Efter baket får alla en burk pepparkakor med sig hem.

På söndagen kommer grannbarnen och deras föräldrar och bakar.
– Det är väldigt uppskattat och bra för grannsämjan. Vi fikar, dricker glögg och har väldigt kul ihop. Tyvärr kan vi inte göra detta i år, varken med barnbarnen eller grannbarnen, vilket förstås är tråkigt. Men jag har erbjudit alla att komma hit och hämta en bit deg så får var och en baka hemma hos sig. De första har redan hämtat och vi kom på ett nytt och modernt uttryck: ”pepparkaksdeg take away”. Så får det bli det här året helt enkelt, konstaterar Maggan och bjuder mig på en av hennes goda pepparkakor.

Julhelgen firar man alltid med egna traditioner. Det är många i familjen och för att alla ska kunna samlas på samma gång så firar man julafton redan dagen före.
-Vi brukar samla hela familjen kvällen före julafton och då blir vi minst 25 personer. Vi äter julmat, och numera har vi knytis eftersom vi är så många. Till fikat får barnen äta upp ett stort pepparkakshus, dekorerat med godis, som de själva har varit med och gjort. Alla barnen får julklappar och tomten kommer samma väg varje år och knackar på samma ruta, det är viktigt att hålla på rutinerna, säger Maggan och skrattar.

Julkalaset brukar avslutas med långdans i huset och med att Göran sitter i en fåtölj och delar ut godishus och en slant till barnen. Julafton brukar firas lite lugnare, då är bara den sonen som bor i Spanien och hans familj som är kvar.
– Då blir det ingen julmat utan vi äter en trerätters middag och sen har vi det lugnt och skönt, säger Maggan. Men tyvärr blir det inte så i år, för de kommer förstås inte att resa till Sverige på grund av pandemin.

I år har Maggan och Göran planerat ett nytt och annorlunda julfirande för att alla som kan ska kunna träffas och ha det trevligt tillsammans.
– Vi kommer att träffas flera dagar och det blir förmodligen med en familj i taget, de första har bokat in sig dagen före julafton. På baksidan av huset har vi en öppen spis och där ska vi hålla till, sen eldar vi i öppna spisen i flera dagar när en familj i taget kommer. Vi ska dricka glögg och varm saft, äta korv och hemgjorda köttbullar. Skulle vädret bli alltför dåligt har vi ett uterum som vi kan använda. De små barnen kommer att få julklappar. Troligen kommer tomten att ta semester i år. Det blir enkelt, men huvudsaken är att vi kan träffa familjen även den här julen, konstaterar Maggan.

Ja, bara man är uppfinningsrik så går det att fira julen på ett både trevligt och traditionsrikt sätt även detta konstiga år. Precis som man ska göra hos Maggan och Göran i Öringe.

Text och bild: GEN LARSSON

Share