Jobben väntar för Dackeelever

Länstidningen träffade restaurangeleverna Greta och Douglas

Greta och Douglas håller med sin lärare, Maria Pettersson, att de har valt världens bästa yrke.

MJÖLBY (LT)

I Mjölby finns en populär utbildning som gjort sig omtalad, nämligen Restaurang och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan. Två elever, Greta och Douglas, delade med sig… av sina erfarenheter tillsammans med Maria Pettersson, lärare.

Douglas utbildar sig till kock och Greta satsar på servering, men de båda säger att utbildningen har gett dem insikt och kunskap om hela branschen.
– Just nu är det kris inom vår bransch när det gäller arbetskraft och vi vet att det inte blir några problem med att hitta arbete efter utbildningen, betonar Greta.

Under coronan fick restauranger svåra problem och personal friställdes. Av dessa har många hittat andra arbeten. Nu när restriktionerna släppt är det full fart inom branschen och efterfrågan på arbetskraft har exploderat bekräftar Maria och eleverna.

Är det inte lockande att hoppa av en utbildning och satsa på jobb för er?
– Nej verkligen inte. Vi tycker det är en trygghet att ha en examen. Det ger säkerhet när vi arbetar och den arbetsplatsförlagda praktiken ger även mycket, betonar Douglas.

Nu i trean så har de båda även fortsatt att arbeta kortare pass efter praktiken för att skaffa sig ännu mer erfarenhet.

Vad ser ni som viktigast i er bransch?
Gemensamt säger de att kontakten med och servicen till kunderna är det viktigaste. Greta arbetar ibland på Ombergs Turisthotell och hon berättar att där får hon arbeta med allt. Hon betonar att i hennes arbete måste man ha bra kontakt med alla.

En servitris måste kunna förmedla gästers önskningar till kocken och han måste snabbt kunna vara flexibel. Det kan handla om allergier och liknande. Det måste handla om att kunderna ska trivas och få den upplevelse de förväntar sig.

Känslan är att de redan är professionella och att deras utbildning satt sig i sinnet.

Douglas har alltid gillat att laga mat så valet att bli kock var enkelt. Han betonar att nuförtiden är det bra stämning i köket och att alla hjälps åt i demokratisk anda.

Maria, deras lärare, har lång och varierad erfarenhet av yrket.
– Karriär i yrket kan man lätt göra. Det gäller att göra bra ifrån sig och stärka sitt personliga varumärke. Dackeskolans restaurangutbildning är känd i landet och vår bransch är inte så stor så många känner varandra. Inom restaurangbranschen arbetar vi på många olika platser och vi samlar erfarenhet och lär av varandra, betonar Maria.

Som sagt är Dackeskolans restaurangutbildning välkänd. När elever tävlar så kommer de oftast hem med fina priser.

Yrket ger så mycket. Det är kreativt och lösningsfokuserat. Dessutom kan man utveckla sitt sinne för det estetiska, påpekar Maria.

Eleverna på restaurangprogrammet har framtiden för sig. Båda betonar att de vill pröva på och ser fram mot att resa och lära sig från olika länder.
– Jag har ju världens roligaste yrke och vill verkligen dela med mig av glädjen och inspirationen i min bransch, säger hon med kraft.

Som avslutning på samtalet tipsar Douglas om att tillaga torsk:

Gör en rimlag på 1 liter vatten, 1 dl salt och låt fiskfiléerna ligga i 20 min innan tillagning. Var noga när du lagar till fisken och ha en termometer. Fisk får inte bli överkokt!

Bild och text: INGA BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Share