Julmarknaden ställdes in igen

Ansvarsfulla arrangörer avstod men viss julstämning infann sig ändå i Grebo

Några knallar hade ställt upp sina bord vid Pepparkvarnens livs när julmarknaden i Grebo blev inställd för andra året.

GREBO (LT)

Förra året ställdes julmarknaden in, men i år skulle den bli av. Var det tänkt alltså. Men när smittspridningen åter tog fart blev det samma visa i år. Fast helt utan julstämning blev inte Greboborna.

Julmarknaden är en gammal omtyckt tradition i Grebo och har arrangerats på skolgården och i gymnastiksalen/ matsalen i många decennier. Efter ett år då många sociala aktiviteter varit nedstängda såg många fram mot att besöka årets julmarknad för att fynda julklappar och träffa människor.

I år hade dessutom en hel del julstämning infunnit sig med minusgrader och snö på marken, så besvikelsen var såklart stor när hembygdsföreningens ordförande Nina Wallin gick ut med följande besked på facebook:
“Enligt majoritetsbeslut har vi valt att ställa in Julmarknaden, ledsamt men ett måste i dessa tider! Med hopp om förståelse!”.

Nu fick Greboborna uppleva ännu en inställd julmarknad utan ostkaka från Herrsäter, korvgrillning på skolgården, försäljning av Grebobilder och mysigt mingel med grannarna. Grebopersonligheten Rolf Gordon kommenterade saken i sitt populära nyhetsbrev som går ut till en stor del av ortens befolkning:
”In i det sista hade man ju hoppats att kunna genomföra årets julmarknad, eftersom det aldrig varit så många som varit intresserade av att ställa upp, men då läget hastigt nu försämrats och myndigheterna kommit med skarpa direktiv, har arrangörerna nu beslutat att inställa evenemanget för att inte utsätta någon för risken att bli smittad. Vi hoppas att det ska bli bättre tider. För en del blir det ju nu mera gott om just tid”.

Men helt utan marknad blev inte Greboborna. Matbutiken Pepparkvarnen arrangerade en utomhusjulmarknad i miniformat där de knallar som ville fick ställa upp sina bord. Affären anordnade sin årliga Tomtelördag där det bjöds på kaffe och skinkmackor och självaste jultomten dök upp och bjöd på pepparkakor och tog emot barnens julönskningar.

Det grillades hamburgare, anordnades ponnyridning, ursäkta… renridning menar jag, och några av knallarna från den inställda julmarknaden var på plats, bland annat Louise Axenborg som sålde hantverk.

Men det var inte bara vid affären som Grebobor och tillresta kunde njuta av härlig julstämning. Några kilometer utanför samhället ligger Norrby, och där finns fler möjligheter till julshopping.

Dels så höll Norrby Gårdsloppis öppet med gamla saker, lokalodlade blommor, hantverk, dörrkransar, julgrupper och annat trevligt.

De har öppet på helgerna och sedan mitten av november har utbudet varit inriktat mot julen.

Vägg i vägg med det gula huset ligger den röda ladugården och där har Norrby gård sin gårdsbutik med viltkött och inredningsprylar. Utanför kan man handla julgranar och är det inte öppet är det självbetjäning som gäller. Så visst var det tråkigt att årets julmarknad i Grebo blev inställd, men julstämningen i Grebo blev inte inställd – den finns alltid där.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share