Julmys hos BOK-orienterarna

Eldsjälar håller traditionen vid liv

Lena Molin och Henrik Tengvall fick ta emot priset för Årets Prestation. De båda arbetar med ungdomsverksamheten.

BoxhoLm (LT)

Vivåsen kallas den trevliga motionsanläggningen som delas mellan Boxholms OK, Boxholm-Ekeby skidklubb och dragkamparna i Björke SK. På torsdagar har Boxholms OK tillgång… till köket och den stora samlingslokalen i Vivåsen, och där hölls nyligen ett mycket traditionellt arrangemang inom BOK, nämligen Skink- och glöggafton.

År 1981, för fyrtio år sedan, så fanns det en artikel i en lokaltidning där Boxholm beskrevs som föreningarnas hemort. I artikeln framgick att det då fanns 50 aktiva föreningar och klubbar i kommunen, varav 43 stycken i tätorten. Till artikeln fanns en bild på 16 personer som samlats på torget, detta som en illustration till artikeln och de representerade alltså lika många föreningar.

Föreningslivet är fortfarande stort i Boxholm, men tiderna förändras så riktigt lika blomstrande och rikt är kanske inte föreningslivet idag som det var för fyrtio år sedan. Per-Åke Tengvall var en av dem som närvarade då bilden togs, och han företrädde Boxholms Orienteringsklubb. Det är en klubb med lång historia, den bildades på Wedins konditori den 15 april 1934, alltså för snart 88 år sedan. Klubben är faktiskt den tredje äldsta specialklubben för orientering i landet.

Under de 88 åren har Boxholms OK haft både toppar och dalar i verksamheten och mest uppåt var det kanske under 1970-talet då klubben hade flera fina placeringar på SM-kavlen och då BOK hörde till favoriterna på 10-mila. Men i de allra flesta föreningar anses nog ungdomsverksamheten vara allra viktigast, så även inom Boxholms OK, men det har varit svårt att få ungdomar att bli kvar och fortsätta springa med karta och kompass då de blivit äldre, och orsakerna är säkerligen många.

Boxholms OK har annars i alla tider varit riktigt bra på att skapa en väldigt familjär känsla, till exempel genom att ordna klubbarrangemang där hela familjer kan närvara. Under 1970-talet hade klubben ofta Luciaafton på programmet, det var under en tid när BOKmedlemmar hade barn som gärna lussade. Och år 1985 dök ett nytt klubbarrangemang upp, det var en kväll strax innan jul där medlemmarna inbjöds till en träff över glögg och skinksmörgås. Det blev ett arrangemang som återkom de följande åren och Skink- och glöggafton blev snart Boxholms OK:s klart populäraste klubbarrangemang.

I början av 1990-talet introducerades dessutom ett lotteri vid Skink- och glöggafton, kanske Sveriges mest vinstgivande lotteri, det är ju alltid någon som vinner på de nummer som dras. Inte underligt att lotteriet har blivit en återkommande grej vid efterföljande Skink- och glöggaftnar.

Nyligen genomförde Boxholms OK ännu en Skink- och glöggafton. Det hade nog varit 37:e året på raken, om inte pandemin stoppat arrangemanget förra året. Per-Åke Tengvall var en av de närvarande, alltså samma Per-Åke som representerade Boxholms OK på torget för 40 år sedan. Förutom glögg och skinksmörgås så serveras även risgrynsgröt numera, det är en liten skillnad mot de första årens arrangemang. Klubben står varje år för alla kostnader, villkoret är egentligen endast att de närvarande köper lotter.

Att träffas, umgås, skratta och prata är väl mycket av kärnan i ideella föreningar. Att få göra detta under en trivsam tillställning som Skink- och glöggafton är självklart väldigt värdefullt. Det är alltid några av klubbens medlemmar som ser till att andra klubbmedlemmar ska få en trivsam kväll.

Denna gång var det Bodil Molin som hade inhandlat vinster till lotteriet och Anders Molin snurrade fram lottnumren på en mycket analog slumpgenerator. Klubben slopade de dyra lottringarna för många år sedan, i stället får de närvarande anteckna sig för nummer på olika listor.

En nyordning som tillkommit i år är att lotterna numera kan betalas med swish, så var det inte på 1990-talet…

Lena hade inhandlat gröt, smörgås, skinka, glögg och säkert en hel del annat. Klubbordförande Kenth Edin, kassör Conny Bruhn samt Henrik Tengvall var nog också inblandade, och kanske ytterligare någon.
– Det är så härligt att se, och så typiskt för föreningslivet, sa Ann-Sofie Johansson. Det var likadant i musikkåren, eldsjälar som jobbade för att alla skulle trivas.

Även ett pris delades ut under kvällen, ett årligt återkommande pris som kallas Årets Prestation. Ordföranden Kenth Edin läste upp motiveringen och bad sedan Lena Molin och Henrik ”Henke” Tengvall att komma fram. Motiveringen löd:
”Efter flera år med ungdomar som flyttat från Boxholm och ungdomar som inte börjat orientera har trenden äntligen vänt. Detta inte minst tack vare våra ambitiösa och initierade ungdomsledare Lena och Henke. Det är svårt att sätta ord på värdet av era insatser. Nu finns en kader med ungdomar som tillsammans med engagerade föräldrar ger BOK hopp inför den framtid som bara nyrekrytering kan rädda. Alla i BOK är ytterst tacksamma för den insats som ni gjort och fortsätter att göra!”

Lena och Henke fick en varm och uppskattande applåd, och visst är priset ett bevis för att Boxholms OK vill prioritera ungdomsverksamheten. För BOK, liksom för de flesta föreningar, är ju nyrekrytering nödvändigt för överlevnad.

Allra gladast var nog alla över att Lena och Henke lovar att jobba med ungdomarna även kommande år. De hade även varit i farten med ungdomarna innan Skink- och glöggafton, då hade några av nybörjarna fått prova på lite nattorientering i snön.

När kvällen var över så togs även en varm applåd upp för arrangörerna som ordnat med den alltid lika trevliga och mysiga Skink- och Glöggaftonen. Många som drog sig hemåt denna vintriga och lite ”juliga” kväll hade flera kassar med lottvinster att bära på, detta i form av tvål, pepparkakor, servetter, julpynt, skumtomtar, med mera, med mera.

Och lika säkert som att jultomten kommer till jul så återkommer säkert Boxholms OK med en Skink- och glöggafton även nästa år.

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share