Julstämningen sprids i Söderköping

Det blev en glimrande jul till slut

Stad i ljus. Rådhustorget lyser vackert i decembernatten.

SÖDERKÖPING (LT)

Det såg länge mörkt ut, men till slut spred sig julstämningen över Söderköpings gator och torg. Sällan har väl stadskärnan gnistrat och glimrat så mycket som detta nedstängda coronaår.

När de nya, striktare restriktionerna aviserades under hösten kändes det som att hela julen skulle bli förstörd. Julbord, kulturevenemang och julmarknader ställdes in och vi uppmanades att vare sig trängas med andra i butikerna eller ens ses på privata fester. Hur skapar man julkänsla i ett sådant läge?

I Söderköping skapade man konceptet #söderköpingsjul som man fyllde med en mängd olika coronasäkra aktiviteter där man kunde uppleva småstadens julkänsla på egen hand. Konstföreningen blandArt arrangerade en konstkalender med dagliga lucköppningar i butikernas skyltfönster, kommunen ordnade en digital adventskalender på nätet där lokala profiler önskade god jul.

För barnen fanns råttjakt, nissejakt, pysseltävling och aktivitetspromenad medan de vuxna kunde gå tipspromenad eller titta på de målade elskåpen.

Men Söderköpingsjul innefattade även en rad ljusinstallationer som förvandlade Söderköpings mysiga stadskvarter till en Stad i ljus. Från slutet av november och hela decemberhar Söderköpingsbor och besökare kunnat gå en ljuspromenad genom staden och njuta av den mysiga julstämning som belysningspunkterna skapar.

Och det finns många ljusinstallationer att upptäcka, från Skönbergagatans traditionella girlanger till ljuskloten som finns under alla broar som korsar Storån från Munkbrogatan till Brunnsparken. S:t Laurentii kyrka lyser upp praktfullt i vintermörkret genom fasadbelysning och vackra kyrkofönster som strålar i olika färger, och bredvid kyrkan ligger den upplysta bro som Madicken skuttade över när hon skulle till skolan.

Utmed såväl kanalen som Storån finns belysta träd och utmed Storgatan hittar man det röda pepparkaksplanket som är pyntat med granris, julbelysning och gigantiska pepparkakor. Rådhuset har blivit extra tjusigt i dessa vintertider och på torget framför finns Tomtens stuga där barnen kan lämna sina önskelistor. I Hagaparken står hammocken som är klädd med granris, belysning och röda band. Ovanför hänger en mistel för den som önskar sig en liten julpuss. På Ramunderberget, Hagatorget, Fiskaretorget och vid Stinsen står julgranar, och kanalscenen har förvandlats till en romantisk isbana där man kan åka skridskor när is finns.

Den största ljusinstallationen är vattentornet utmed E22 som lyser upp omgivningen i blått.

En nyhet för i år är den adventssaga som handlar om Ramunderberget och mystiken kring dess namn. Varje söndag i advent släpps ett nytt, digitalt kapitel i Visit Söderköpings kanaler. I samband med detta tänds en gigantisk adventsstjärna uppe på Ramunderberget som sedan lyser under hela december.

– Vi ville skapa en stämningsfull adventssaga som kan kopplas till en fysisk plats i kommunen. Det är uppenbart att många fascineras av Ramunderberget och dess namn och många historier, så vi valde att göra en tematiserad saga kring det, säger Medeltidscentrums Monica Stangel-Löfvall.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share