Kanalens trädallé får nytt liv

Trädfaddrar viktiga för Göta kanal

Att bli trädfadder innebär att man tar ett aktivt ansvar för att bevara ett svenskt kulturarv samtidigt som det bidrar till en bättre miljö. Bild: AB GÖTA KANALBOLAG

SÖDERKÖPING (LT)

Många av träden längs Göta kanal mår dåligt och behöver bytas ut. Ett sätt för både privatpersoner och företag att hjälpa till är att bli trädfadder och plantera ett träd utmed… den nio mil långa trädallén.

När Göta kanal byggdes planterades samtidigt 16 000 träd utmed båda sidor av den grävda delen av kanalen. Dels för att skapa en vacker inramning av den konstgjorda vattenvägen men också för att trädens rötter hjälper till att förstärka och stötta kanalbanken.

Tillsammans utgör träden längs Göta kanal världens längsta trädallé. Tyvärr är många av träden i Sveriges längsta trädallé döende vilket gör att kanalbanken riskerar att rasa ner i kanalen.

År 2000 utsågs Göta kanal till Årtusendets Svenska Byggnadsverk och då uppmärksammades att den vackra trädallén inte bara är en viktig del av det värdefulla byggnadsverkets estetiska utformning utan också för själva konstruktionen. Sedan dess har Göta kanalbolaget erbjudit både privatpersoner och företag möjligheten att bli trädfaddrar till nya träd längs kanalen. Det går att skänka valfritt antal hela träd eller en andel i ett träd. Att bli fadder för ett träd kostar 2000 kr och en andel i ett träd kostar 450 kr.

Att bli trädfadder innebär att man tar ett aktivt ansvar för att bevara ett svenskt kulturarv samtidigt som det bidrar till en bättre miljö. Man kan bli trädfadder i eget namn eller ge det som en minnesgåva vid högtidsdagar som dop, födelsedagar och bröllop, eller för att hedra någon som gått bort.

Som fadder till ett träd längs Göta kanal får man ett trädfadderbevis hemskickat. Man får även sitt namn på de tavlor som är placerade längs kanalen och blir inbjuden till nästkommande trädplantering där träden kommer att planteras. Göta kanalbolag bjuder på kaffe och fika, och ceremonin avslutas med en kanonsalut.

Trädfaddertavlorna finns uppsatta på 12 platser längs Göta kanal, bland annat vid Kanalmagasinet i Mem och vid slussvaktarhuset i Söderköping. Beställningar att bli trädfadder görs genom kanalbolagets hemsida, och tittar man på trädfaddertavlorna så ser man att det är många som nappat på erbjudandet. 79 olika faddrar finns angivna för 2019 och under årens lopp hittar man namn som exempelvis ”Diskjockeyföreningen Forte – Kom det blir kul” och ”Sånggruppen Götakanalpojkarna” bland namnen. 2006 fyllde både Kung Carl XVI Gustaf, landshövding Björn Eriksson 60 år och förärades med ett träd, även unge Henry Norlén har varit med och planterat sitt träd som han fick i julklapp av sin farmor Gunilla Norlén men hans träd finns i Ljung.
– Vi märker att det är populärt att skänka detta som en gåva till jubileum, dop, begravningar eller liknande högtidsdagar, sade Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag i samband med den senaste fadderplanteringen i november.

Den ceremonin ägde rum på två platser, dels i Töreboda och dels i Söderköping vid Tegelbrukets sluss. Då hade företaget Freudenberg Home and Cleaning Soulotions AB skänkt hela 30 stycken träd, vilket var en ovanligt stor beställlning.
– Det är såklart väldigt roligt att se när lokala företag går in med beställningar. Att de värnar om miljön och en hållbar framtid för Göta kanal känns fint, sade Roger Altsäter.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share