Kersti och Siewert ställer ut

Simon Karlssons bilder från beredskapsåren visas

Av Simon Karlssons efterlämnade foton och annat material har Siewert (bilden) och Kersti Jonsson skapat en utställning om hans liv under krigsåren.

BJÖRKFORS (LT)

I ett litet träskrin hemma hos Kersti och Siewert Jonsson i Björkfors finns en massa små svartvita foton. De föreställer Kerstis far Simon Karlsson och är tagna under hans… militärtjänstgöring åren 1939-45. Av dessa foton har de skapat nu en utställning om Simon och hans tillvaro under krigsåren.

Nu när det skramlas med vapen igen i östra Europa och Sverige höjer beredskapen på Gotland och andra platser kan det vara aktuellt att påminna sig Andra världskriget, som ju inte ligger mer än en generation bort.
– Vi har tänkt mer och mer på hur det var under kriget med beredskap och ransonering, säger Siewert när vi tittar på de planscher med foton och information som han och Kersti ställt samman och som för tillfället är uppsatta i Björkfors brandstation. Med hjälp av Pelles Photo har bilderna förstorats upp.

– Svärfar pratade inte så mycket om sin tid i det militära, bara att det var så otäckt kallt under flera av de där krigsvintrarna. Han var bland annat stationerad i Norrland – exakt var någonstans var hemligt.
– Vi hade velat ha ännu mer fakta förstås, men Simon, som var en väldigt noggrann person, har i alla fall skrivit ordentligt på baksidan av fotona vad de föreställer.

Simon Karlsson föddes 1918 i Ingeshult vid Råsöbro som ett av nio syskon, och 1935 flyttade familjen till Mosshult i Idhult.

Simon mönstrade i februari 1938 och den 15 april 1939, samma år som kriget bröt ut i september i och med Tysklands invasion av Polen, kallades han in som skytt vid I- 12 i Eksjö. Under de följande åren var han soldat ”Någonstans i Sverige”. Han tjänstgjorde på Gotland, i Landskrona och låg i stridsberedskap i Norrland i olika omgångar mellan 1939 och 1945. ”Jag tänker försvara Sverige till varje pris”, sa Simon.
– Exakt vad han var med om under de där åren berättade han aldrig, men det finns ett foto av hur de bevakar fem fiendefångar som upptäckts i närheten, säger Siewert och visar bilden.
– Han var en mångkunnig person som till exempel kunde sko hästar och jobba i skogen. Han var också mycket aktiv i Björkfors GoIF och pappa till festplatsen. Han åkte Vasaloppet sju gånger och slår mig som bara åkt det fem, säger Siewert och skrattar.

Simon Karlsson tog mitt under brinnande krig över en taxirörelse med två bilar i Björkfors tillsammans med brodern David. 1945 löste han ut brodern och drev Björkfors Taxi på egen hand. Företaget blev Björkfors Busstrafik och därefter Kinda Busstrafik som dottern Kersti och svärsonen Siewert tog över. Idag drivs det av deras son Marcus. 1955 startade Simon också BP-macken i Björkfors – det som idag är BP Nostalgimack.
– Om företaget har Simon skrivit en hel del och om två år är det 80-årsjubileum, så då blir det en ny utställning, säger Siewert.

Utställningen om Simon Karlsson och krigsåren finns för tillfället att beskåda i fikarummet på Björkfors brandstation men till våren tänker Siewert flytta till en mer lättåtkomlig plats. Den som är intresserad av att kika på den är välkomna att kontakta Siewert och Kersti.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share