Klassens clown drog norrut

Varning för skratt! Reserv-Karlsson är fastighetschef och humorist

Magnus är hemma på pappas och mammas gata. Det var vid Boxholms säteri och i en flygelbyggnad där som Magnus Karlsson växte upp. Idag bor han med hustrun Emma och två döttrar i Timrå.

BOXHOLM (LT)

Magnus Karlsson är ett namn som förpliktigar… Det finns ju två andra kända underhållare som heter Magnus Karlsson, men ingen av dessa är knappast så rolig som den Magnus som… växte upp på Boxholms säteri.

Boxholms-Magnus var klassens clown redan i skolan och han har roat i mängder av sammanhang. Privat har han alltid haft vanliga jobb, och sedan förra året är han fastighetschef i Timrå kommun.

Magnus Karlsson är född 1981 i Mjölby men familjen flyttade till en av flygelbyggnaderna på Boxholms säteri samma år som han föddes, och där bor föräldrarna fortfarande kvar. Magnus valde att gå fordonsteknisk linje på gymnasiet, tanken var att gå i faderns fotspår, alltså att senare i livet köra hjullastare och andra stora maskiner. Det innebar att han fick byta skola efter första läsåret eftersom utbildningens transportgren inte fanns i Mjölby, så Magnus hamnade två år i Eksjö. Han blev inneboende hos en familj till en början och därefter delade Magnus lägenhet med två andra killar.
– Där hände det ibland att vicevärden kom och knackade på och tyckte att vi skulle lugna ner oss, säger Magnus och skrattar.

I lumpen blev Magnus stridsfordonsmekaniker vid Kvarn och därefter började han jobba åt Östgötafrakt med trailerlastning i Boxholm. Magnus skaffade flickvän och flyttade till Norrköping där han körde lastbil en tid, men förhållandet tog slut så Magnus kom hem till Boxholm igen och han köpte en hel fastighet vid lastbilscentralen och dit gick flytten och han började arbeta på Ovako.

Lite senare började Magnus att arbeta för sin far som ju kör stora lastmaskiner, men i den vevan blev Magnus deltidsbrandman också, och det var ett yrke som han verkligen föll för. Han blev brandman på heltid, så år 2006 blev räddningstjänsten i Mjölby ny arbetsplats för Magnus. Han kom snart att bli en av dem som höll i utbildningar.
– Prata kan jag ju och jag tycker om att träffa folk, så det passade mig bra. Vi var två stycken som utbildade runt 2 000 personer per år.

År 2006 träffade Magnus dessutom Emma och som idag är Magnus fru. De träffades på en krog i Linköping. Emma från Timrå kommun var i Linköping för att hälsa på sin syster. Magnus sålde efter en tid huset vid lastbilscentralen och han flyttade ihop med Emma, paret skaffade ett hus i Hogstad. Två barn har det blivit också, Disa som är nio år och Beata som är sju.

År 2016 flyttade familjen Karlsson till Söråker utanför Timrå, det är drygt tjugo kilometer norr om Sundsvall. Det hade uppstått en möjlighet att ta över svärföräldrarnas hus och så blev det. Magnus började arbeta på Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.
– Det är en av Sveriges finaste miljöer. Ibland var jag tvungen att stanna för att njuta av hur vackert det var, säger Magnus.

Nackdelen var att det var långt att åka varje dag, ungefär en timma enkel resa, och vintrarna där uppe är ju inte riktigt som i Östergötland säger Magnus. Så år 2019 slutade Magnus på räddningstjänsten och blev fastighetssamordnare på Timrå kommun. Det var ett arbete han trivdes bra med, men snart började det pratas om att Magnus borde bli fastighetschef i kommunen, och han undrade om de skämtade, men så har det blivit.

Sedan oktober 2020 är boxholmaren chef för över 50 anställda i Timrå kommun. En kommun där Magnus blivit varse att ishockey är religion!

Men kontakten med brandkåren har han inte släppt.
– Jag är reserv och är med och övar ibland så jag får trots allt vara med en del i den världen.

Magnus allra tidigaste scenframträdande var med centrumkyrkan och i samband med något som kallades Nying. Magnus gissar att han stod längst fram redan då. Han menar att han alltid har varit klassens clown. När han hamnade i en ny lägenhet i Boxholm och ordnade en inflyttningsfest så var en tjej med där som brukade agera som dansare i Motala lokalrevy och hon tipsade kollegorna i Motala om ”clownen från Boxholm”. Det blev tio år i Motala och Magnus var också med och skrev själv, och han hyllar gemenskapen som fanns där.
– Jag var inte snabbast, inte starkast och absolut inte bäst på fotboll. Men att vara rolig på scen visade sig vara en styrka jag hade. Att vara rolig var mitt sätt att hävda mig.

Magnus var med i krönikespelet vid Boxholms säteri och han kom med i sommarteatern i Blåvik. Ett av åren som han var med där blev han av Amatörteaterns riksförbund utsedd som Östergötlands bästa skådis.
– Guldmasken hette priset, och för mig kändes det som att jag hade vunnit en Oscar!

Magnus har sedan underhållit tillsammans med kompisen ”Mankan” på många julfester, årsfester och liknande, och det var succé överallt.

Och något manus har de aldrig behövt. Men det har varit positivt menar Magnus, för när skämten inte funkat så bra så har han valt en annan väg. ”Jaha, vad ska vi göra nu” kunde jag säga till Mankan mitt i föreställningen, och publiken tyckte det var jätteroligt, men vi visste ju inte själva. Så det har varit mycket improvisation. Men Magnus menar att speldagen har han alltid haft fullt fokus på det som ska göras och han tillägger att då har han knappast varit så kul att prata med.

Efter en tid hörde Ingela Svensson av sig och ville ha med Magnus i gruppen Almoust famous. Det blev många uppträdanden på konferenser på Konsert & Kongress i Linköping, men även i andra sammanhang. Under några år i början av 2010-talet var det tre, fyra uppträdanden i veckan! I tio dagar i streck uppträdde Almoust famous i Skövde, och samtidigt hade Magnus sitt ”vanliga” jobb att tänka på.
– Då kände jag att det blivit för mycket. Jag valde att hoppa av.

Magnus säger att han och kompisen ”Mankan” fortsatte köra en del tillsammans, men det var på en betydligt lägre nivå. Han säger att han till slut blev ganska mätt på underhållandet. ”Jag kände att det alltid fanns en förväntan på att jag skulle vara rolig” säger han.

I Söråker och Timrå har Magnus förstås fått vara betydligt mer anonym. Magnus säger att han knappast fått arbetet som fastighetschef nere i Östergötland, där sågs han ju som en stor humorist och inte en seriös person som man kunde ta riktigt på allvar.

Men ryktet om hans tidigare koppling till underhållningsbranschen har kommit fram även uppe i Norrland, och detta gjorde att han tillfrågades om att vara med i en julrevy på Folkets hus i Söråker. Magnus är bra på att härma en viss Ernst Kirchsteiger, så numera är han Ernst med hela Söråker…

Annars är det familjen och döttrarnas uppväxt som Magnus idag ser som det viktiga i livet. Han är med och tränar fotbollslaget där flickorna spelar. Magnus skrattar och säger:
– Men de som har sett mig spela fotboll skulle säkert säga, ”Magnus som fotbollstränare, ”hur f**n gick det till”!

Att få vänner på nya hemorten var aldrig något problem, Magnus spelar golf, går på hockey och umgås med kompisarna. Om framtiden säger han att ”det får bli som det blir”. Om Magnus någon gång kommer flytta hem har han ingen aning om, men att ha en stuga eller ett torp i Östergötland att ”komma hem till” skulle vara fantastiskt tycker han. Sen har Magnus och Ingela pratat om att de någon gång i framtiden ska sätta upp något på Folkets hus i Boxholm. Det låter ju härligt, så det får vi väl ta som ett löfte!

Text: KLAS JOHANSSON

Share