Konstsalong nummer 24

Kulturskolans danssal fylls med konstverk

Arbetet med utställningen är påbörjat. Skärmar är hitburna och hopmonterade, tavlor placeras ut. Här står två verk av Rossar Vestin och ett av Johnna Svenneling och väntar på att bli upphängda.

ÖDESHÖG (LT)

Artikeln om den senaste konstsalongen, ordnad av Ödeshögs konstförening, avslutades med orden ”nu får den som har missat årets konstsalong vänta ett år till nästa”. Detta var… tyvärr fel. Väntetiden har varit dubbelt så lång. Men nu är det dags.

Nu har föreningen återgått till ordningen och bjudit in professionella konstnärer, amatörer och blivande konstnärer att ställa ut ett eller två verk i Kulturskolans danslokal under Farsdagshelgen.

30-talet utövare tar vara på möjligheten och infinner sig under några eftermiddagstimmar på fredagen med sina alster. Drygt hälften bor i Ödeshögs kommun men vem som vill får vara med och i år kommer även deltagare från Jönköping, Linköping, Mjölby, Motala, Tranås och Vadstena.

Könsfördelningen är mindre jämn. Precis som år 2019 är endast åtta män med. För att fortsätta jämförelsen med den senaste salongen deltar fler av Omkulturs medlemmar i år. Även här är talet åtta. En av dem kommenterar detta och säger att man måste ju passa på att visa upp sig nu när Omkulturs galleri är stängt.

Några utställare är påfallande unga. Det beror förmodligen på att den duktiga och gediget utbildade Ödeshögskonstnären Svetlana Gurko håller konstkurs som en del av Kulturskolans verksamhet. Moa Frisk berättar att konsten har runt 40 elever och några av dem har verk i konstsalongen.

En av de unga heter Julia Carlsson. Liksom de flesta deltar hon med två bilder. Den ena är en akrylmålning, som heter ”Björkar”, och den köper Ödeshögs konstförening. Den blir en av tre vinster i salongens lotteri. Om Julia blir konstnär är dock inte säkert. Just nu vill hon också bli skådespelare och bagare.

Rent praktiskt innebär Konstsalongen en del arbete och de flesta i styrelsen jobbar. Även några utanför styrelsen hjälper till att förvandla den tomma danssalen till en vacker utställning. Nästan all konst är till försäljning och smeden Johan Rydbergs höga ljusstake blir snabbt såld.

De flesta verk är bilder målade med akryl, akvarell, olja eller blandteknik. Några deltar med fina foton men här finns också keramikfat av Rurik Bladh, glaspjäser av Lasse Frisk, en skulptur gjord av Moa Frisk i stengods, kaffekoppar av Karin Langhard. Stig Blom har i år övergett måleriet och återgått till föremål i silver, örhängen och ett hänge. Jessica Svenssons deltar med återbruk av en fåtölj och ett sideboard.

Tre verk köps av privatpersoner. Föreningen passar på att köpa fyra verk till sitt stora årslotteri och dessutom tre vinster till salongens lotteri. Prick klockan 15 på söndagen blir det dragning, en tillställning som blir ovanligt munter. Två vinnare råkar vara närvarande.

Lotterna tar slut redan innan klockan slår 15. Tove Mor Almvik köper den sista. Och vinner tavlan ”Vilken ska jag välja”, ett tuschcollage av Jane Sohlberg! Nästa vinst är Julias ”Björkar” och den som vinner den är hennes mamma Jasmine Carlsson. Tavlan stannar med andra ord i familjen.

Omkring 150 personer besöker årets konstsalong. De utställda verken får möta en publik, publiken får möjlighet att se konst, föreningen får några nya medlemmar och salongen leder till många samtal. Nu får den som har missat årets konstsalong vänta ett år till nästa. Minst.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share