Korvresa som säger något om Sverige

Berättelser om ett mathantverk som förenar

Jan Scherman är aktuell med boken Den svenska korvresan. Ett av ställena som nämns i boken är Leons gatukök i Norrköping som i år utsågs till Årets korvkiosk.

LINKÖPING (LT)

Linköpingsbördige Jan Scherman har gjort en resa genom Sverige och besökt korvkiosker och korvproducenter. Resultatet har han samlat i boken ”Den svenska korvresan” som han även tycker säger något om läget i landet 2020.

Den forne TV4-chefen är inte bara debattör och medieman utan även en korvälskare av stora mått. Han ingår i Korvakademien som bland annat delar ut olika korvpriser och verkar för att främja den svenska korvkulturen. I sin nya bok “Den svenska korvresan” har han farit genom hela landet, från norr till söder, för att hitta historierna och människorna bakom våra bästa korvar. Här skildras de ur en mängd perspektiv; produkter, platser och personer som säger något om vårt land och vår tid. Det blir till en berättelse om det Sverige som sällan får höras.

Jan Scherman har fortfarande mycket kontakt med Östergötland. Han och hustrun Margareta har ett sommarhus i Bestorp. Och där är han även med i filmföreningen Pilsnerfilmens vänner som visar gamla svenska långfilmer och äter Bullens pilsnerkorv.

– Det är en förening som har en stor betydelse för samhället Bestorp. Jag är medlem och har även hjälpt till att sponsra deras digitalisering. Men nu var det ett bra tag sedan jag var där.

Den lokala korven från Eklunds har inte gått korvfantasten Scherman förbi.
– Den köper jag rätt mycket när jag är på landet i Bestorp. Jag tycker det är bra kvalitet på de korvarna. Det är ett stabilt, bra korvhantverk även om det är stor produktion. Så den gör jag tummen upp på.

Lika engagerad som Jan är i korv är han även i samhällsfrågor, och på sin korvresa genom Sverige har han sett mycket av den svenska landsbygden, som på många håll håller på att nedmonteras.
– Det är en bok som handlar om korv men den handlar om mycket mer än korv. Jag tittar verkligen runt på de ställena jag är och när vi är i Östergötland har jag exempelvis tittat rätt noga på Kisa och reflekterat över polisstationens nedläggning och den typen av företeelser. Det var så intressant när jag ringde till Polisen för att ta reda på hur många bemannade polisstationer det finns i Sverige och det kunde de inte svara på. Efter några veckor kom det någon konstig promemoria som jag fortfarande inte förstått. Systembolaget däremot har koll på sina anläggningar, kan jag säga. Det finns ett Systembolag i Kisa och två närliggande utlämningsställen, och dessutom tre begravningsbyråer. Men ingen polisstation. Det är en bra bild över vårt samhälle. Den polisstationen hade funnits där i hur många decennier som helst. Det var väldigt många som skrev på protestlistan, men i den centraliseringsiver som har präglat det här samhället så lade man ner i alla fall. Och sen har det stått en piketbuss där en gång i veckan på eftermiddagen. Det är under all kritik, kan man ju konstatera. Och det där har man sett på rätt många ställen runt om i landet.

– Ska man bara sätta ett effektivitetskrav på samhällets service ute i landet? Det finns även en social funktion med den servicen. Det finns en massa skäl till att försäkringskassor, arbetsförmedlingar och poliskontor ska finnas på många ställen, annars har man abdikerat och tycker att samhällets service ska fungera som vilket företag som helst.
– Jag är född i Filipstad och i Värmland och där finns idag inget slakteri. Så när kossorna går på ängarna utanför Hemgårdens chark i Råda, där man gör fantastisk Värmlandskorv och sin prisbelönta Snickarkorv, då får de böka in kossorna i lastbilar och köra ner till Västergötland och slakta dem, stycka dem och sedan skicka köttet tillbaka till fabriken i Råda som stoppar tillbaka dem i korvar som de sedan till viss del skickar tillbaka till marknaden i Västergötland.
– Ett barn skulle inte komma på en så dum ide, men det gör en massa män som funderar på hur allt ska bli så lönsamt som möjligt på sista raden. Men för samhället då, och alla vägtransporter? Det där har jag mycket funderingar kring när jag reser runt, så det gäller att läsa lite mellan korvarna i boken.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share