Kulturvecka i Årets bygdegård

Temat är yttrandefrihet och demokrati

Kulturskolans program finns det flera dansnummer.

HÄSTHOLMEN (LT)

Det finns 1444 bygdegårdar i Bygdegårdarnas Riksförbund (BR) i Sverige. 39 av dem ligger i Östergötland och en av dem i Hästholmen. Varje år utser BR ”Årets bygdegårdsförening i… Sverige”. 2021 tilldelas denna utmärkelse Hästholmens Bygdegård & Byalag i Ödeshögs kommun.

Besked om utmärkelsen kommer strax före en kulturvecka med temat ”Yttrandefrihet och demokrati” och i samband med invigningen berättar Camilla Linusson, ordförande i Hästholmens Bygdegård & Byalag, om BR:s beslut.

I motiveringen säger BR bland annat att bygdegården är en rik mötesplats med ett blomstrande kulturliv. Föreningen för bygdens talan och skapar dialog mellan medborgare och politiker. När coronapandemin lamslår stora delar av det svenska föreningslivet ställer Hästholmens Bygdegård & Byalag inte in utan om. Fram växer byalagshjälp och REKO-ring.

När Ödeshögs kommunalråd Annicki Oscarsson inviger kulturveckan, talar hon om tryckfrihet, kvinnlig rösträtt, om att ta ansvar och om rätten att rösta på allvar. Hon lyfter fram Ellen Key och påminner om att hon är 72 år, när hon får rösta.

Annickis tal handlar om civilsamhället och dess föreningsliv. Hon talar om hot i form av desinformation och hat i sociala medier och om dödsskjutningar.

Vi behöver kämpa och värna demokratin, avslutar Annicki och inviger genom att tända ett ljus för demokratin.

Under hela kulturveckan finns den vandrande satirkonstutställningen “Vässa pennan” i lokalen. Den innehåller bilder framför allt tecknade av konstnären Ewert Karlsson (EWK) men också av fyra nutida konstnärer – Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg.

Lars-Olof Johansson, EWK-sällskapets ordförande, ställer frågan ”Vad har EWK betytt för demokratin?” och svarar att många väntade på teckningarna och på hans illustrationer på Aftonbladets ledarsida.

En kväll visas dokumentärfilmen “Till min dotter”. Den är gjord av en kvinnlig journalist, som bor mitt i kriget i Aleppo i Syrien och som låter kameran gå under fem år. Hon lever i kriget, blir förälskad, gifter sig och föder en dotter. Allt medan staden tillintetgörs bit för bit.

Kvällen för Kulturskolans underhållning börjar med att de båda ordförandena i supporterklubben Destiny Hill och i bygdegården, Catarina Johansson och Camilla Linusson, visar tre av husets utgångar. Det är många i publiken. Stolarna är slut och flera får stå de 40 minuter, som uppträdandena pågår.

Först ut är dansande sexåringar.
– Jätteroligt att vi får ha era barn på kulturskolan, säger Moa Frisk.

Hon utgår ifrån att publiken är föräldrar och föräldrars föräldrar.

Efter ytterligare några dansnummer spelar Lillblås under Annica Lidegran-Nilssons ledning. Signe sjunger och Elias och Astor spelar. I köket bryggs det mycket kaffe och blandas många liter saft. Alla barn som uppträder, och de är många, bjuds på saft och bulle.

Knytpoesi är en aktivitet som återkommer då och då i bygdegården. Även under kulturveckan. Tio modiga kliver upp på den öppna scenen på fredagskvällen. Pizzabitar, varm korv med bröd, sallad och fika finns att köpa för den som inte har med sig eget.

Pippi Långstrump, alias Aria Beek, vandrar runt i bygdegårdens stora sal. Camilla hälsar välkommen med hjälp av henne. Det blir fem inslag före paus och fem efter och innan alla har framfört sina dikter, sin musik eller sin berättelse, har klockan blivit en kvart över planerad sluttid.

Inslagen varierar kraftigt i en bra blandning. Camilla läser egna dikter om sin nu vuxne son och hans tillvaro i förskola och skola. Hon börjar med ”Tilltro”. Hon läser med inlevelse och utan manus, inte ens som säkerhetslina. Ola Persson står för Grande finale, skrivet för kvällen. Med andra ord en premiär.

Lördag är avslutningsdag och föredrag och workshop “Bokmakeri, Fotografi & Riteri” med Mia Karlsvärd och Bettina Johansson. De ger många bra tips och berättar om boken ”Fokus fotograferar” och om sina erfarenheter som fotograf respektive illustratör. Därmed är kulturveckan slut och man kan konstatera att föreningen åter har använt bygdegården på ett bra sätt med kultur av olika slag, umgänge och mat. Med andra ord på ett sätt som passar Årets bygdegård i Sverige.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share