Kvinnor, känslor och utveckling

Tre föreläsningar där upplevelser och kultur vävs samman

Tija Torpe föreläste om Fågelstadkvinnorna. Här tackas hon av Ellen Key-sällskapets ordförande Kerstin Strand med en bunt skrifter.

HÄSTHOLMEN (LT)

Tre sommarföreläsningar med gemensamma drag. De handlar om kvinnor, de handlar om känslor, de handlar om utveckling. De arrangeras av tre föreningar med tre kvinnliga… ordföranden. Några av kvinnorna är kända för många, andra för ett fåtal.

Om man säger Ellen och Selma fyller de flesta i efternamnen Key och Lagerlöf. Efter dessa båda finns resultatet av en 30-årig brev- och bokväxling. I samarbete mellan Hästholmens Byalag & Bygdegård och Ellen Key-sällskapet berättar Louise Lindblom utifrån sin senaste bok. Camilla Linusson hälsar välkommen.

Ellen och Selma träffas på Sällskapet Nya Iduns samkväm vid julen 1891 och börjar att växla brev och böcker tre år senare. Breven bevaras i Kungliga bibliotekets personsamling. De har ofta text även runt om när det ordinarie utrymmet är slut.

Ellen är mer politisk än Selma, som dock så småningom är frisinnad (liberal). Båda är engagerade mot kriget. Selma har ett förhållande med Valborg Orlander, lärare i Falun, och båda är aktiva i kampen för kvinnlig rösträtt.

Louise säger att vid denna tid kan kvinnor leva ihop utan att det blir problem därför att man tror att kvinnor saknar könsdrift.

Boken har tagit Louise tre års arbete. Några brev är brända och det finns brev där en bit är bortklippt. Vi lär aldrig få veta varför. Boken och föreläsningen blir en spännande titt bakåt till den första delen av det förra seklet. Den tid när man skriver ett brev på morgonen och får svar samma dag.
– Vem ska läsa sms och mail om 100 år, frågar Louise avslutningsvis.

Vid konstnären Anna-Karin Bylunds föreläsning befinner vi oss mest på 2000-talet. Även den sker i Hästholmens bygdegård, i samarbete med Ödeshögs konstförening som är huvudarrangör. Anna-Karin är medlem i Omkultur och bosatt i Borghamn. Konstföreningens ordförande Susan Ritheim Olsson hälsar välkommen.

Anna-Karin pratar under rubriken ”Skam den som ger sig” och hennes berättelse fladdrar mellan konstnärskap och erfarenheter i samband med Metoo-rörelsen.
– Nu vill jag berätta hur det verkligen är, börjar Anna Karin. För er och för min egen skull, för att kunna gå vidare.

Anna-Karin är pastorsdotter, uppväxt i Pingstkyrkan och med texten ”Jesus lever” på sin mössa. Som barn får hon inte dansa balett, inte spela basket eller fotboll. Samtidigt kränker pojkar och män henne, lär henne att hon inte äger sin kropp.
– Jag lärde mig att pojkar inte frågar efter vad jag vill, säger Anna-Karin. Pappa rörde mig men jag kunde inte berätta. Jag tog ansvar för hans felsteg. När jag lämnar frikyrkan frågar ingen varför! Jag vet inte hur man ska vara i en trygg relation.

På ett sätt, som mildrar det jobbiga i det Anna-Karin berättar, växlar hon in på sin textila konst. Upplevelser och konst vävs ihop. Hon är master i textilkonst och formgivning från Konstfack och har därutöver kurser i det mesta från mönsterkonstruktion till linberedning. Ateljé Nåldynans kunder är präster och diakoner, kyrkor och församlingar samt privatpersoner.

Det är inte alltid så lätt att få folk att komma på aktiviteter. Kvinnorna dominerar kraftigt i dagens publik.

Den enda medlemmen i Omkultur i publiken är Vivian Mansfield. Hon tror att alla i föreningen ska komma när en relativt ny medlem berättar sin historia.

Den tredje föreläsningen äger rum en kväll på Ellen Keys Strand och innehåller både nutid och dåtid. Tija Torpe berättar om Fogelstadkvinnorna, både historiskt och i framtid. Ordförande i Ellen Key-sällskapet Kerstin Strand hälsar välkommen. Hon avslutar med att säga att Tija har så långt cv att hon får presentera sig själv.

Tija börjar sitt cv-prat med att fråga vilka vi är i publiken. Vilka är medlemmar i sällskapet? Hand upp. Vilka bor inom 10 mil? Var bor ni andra? Svar: Göteborg, Enköping, Malmö, Stockholm. Vilka har varit på Strand förut?

Tija Torpe, ordförande för insamlingsstiftelsen Fogelstad, berättar om världens första kvinnliga medborgarskola, Fogelstad, där kvinnor skolas för att bli aktiva samhällsmedborgare. Tidningen Tidevarvet börjar år 1923 och det är full fart på kurserna åren 1925 – 54 då över 2 000 kvinnor bildas.

År 2019 är huset till försäljning och tack vare insamling via tegelstenar à 200 kronor blir insamlingsstiftelsen ägare den 1 juni 2020. Tre veckokurser i sommar. Talekonst är ett viktigt ämne, att sitta och berätta sin egen historia.

Kvällen avslutas med tesupé i ett författarhem. Unikt!

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share