Längtan efter att få längta en smula

Varför tillåts inte vi svenskar att uppleva känslan av längtan längre. Det vi längtar mest till tas ifrån oss av handeln. Vi hinner knappast dansa färdigt kring midsommarstången förrän det pratas- och skrivs om hur många dagar det är till julafton. Samt om vad som ska bli årets julklapp. Vi blir liksom uppskrämda av krämarna som ropar att nu är det dags att planera julen. Beställ redan nu, stod det i en annons i augusti som ville att vi skulle beställa mysiga plädar att somna under, eller kanske gömma oss under för att slippa all stress kring julen. Varför kan vi inte få ha den där längtan som fanns en gång inför, exempelvis, julen.

Den skyltning som handlarna bjöd på några veckor innan julafton gav ju en skön känsla i magen och visade på samma gång köpmännens fantastiska kreativitet vad gällde pyntning av skyltfönster.

Det här var på den tiden det fanns ett yrke som hette Dekoratör. Det var konstnärligt lagda människor som med elegans kunde visa upp en flåddig långklänning eller en slips och på samma gång texta skyltar som var rena konstverken. Till och med hos järnhandlarna kunde en kastrull eller en Electrolux Assistent bli ett blickfång man fastnade för.

Jag vet, allvarligt talat, inte om yrket dekoratör finns idag. Ska man döma efter skyltfönstren idag så handlar det mera om att slänga ut lite varor i fönstret, för syns skull, som det heter. Att det ligger både dammtussar och dödas flugor i skylten stör inte blickfånget verkar det som.

Jag vet inte exakt när julen började firas strax efter sommaren. Kan det vara 15-20 år sedan kanske. Sedan dess har det eskalerat kraftigt. Jag skulle köpa tandkräm och schampo på ÖoB för några veckor sedan och hade lite bråttom.

Men innanför den tjusiga entrén där dörrarna öppnas så fort de ser mig, stod en släde och en jultomte och glodde på mig. Ja, tomten glodde, släden vart så fullastad av låtsaspaket att den troligen inte såg något. Allvarigt så trodde jag det var ett skämt då utetermometern visade på plus 15 grader.

Men icke så. Inne i varuhuset hängde det tjocka girlanger på väggar och i tak. Stearinhörnan var verkligen fullsmockad av allehanda ljus. Jag stannade till och hade lust att skrika: ”Snälla ÖoB riv ner det här. Det är ju flera månader till jul. Jag blir nervös och ledsen. Ta bort.” Men sånt säger man ju inte. Jag gick snabbt genom varuhuset betalade för mina varor i kassan och sa: ”Verkar som ni är klara med julpyntningen.” Jag fick ett glatt leende till med orden: ”Ja, visst är det härligt. Jättesnyggt. Nästa vecka börjar vi med julmusiken också.”

Jag nickade bara och fick till ett ansträngt leende. Varför varför varför, trängdes i mitt huvud. Vart är vi på väg. Ska vi julpynta, klä midsommarstänger, sätta in påskris, spöka ut oss som halloweengubbar året om.

Kan vi inte få längta till något. Gick in på Jem&Fix för att köpa fågelfrö. Det är ju snart dags att fylla foderautomaterna. Ja nu är de fyllda sedan några veckor. Där förebådades det om en riktig vargavinter.

Det var solrosfrö och annat mellan golv och tak. På Stadium var det fullt fokus på vinterdubbade skor. Och det var plus 15 ute och jag hade shorts. Gubbar gillar shorts.

Om vi nu ska fira allt i förväg så blir det väl snart inne att fira sin 50- årsdag det året man fyller 45. Liksom för att få till en riktigt långdragen fest. Lika bra att fira nu, man vet aldrig hur det är om fem år.

Ungefär som att barn ska ha en present innan julafton så de slipper längta så intensivt. Eller idén att ta bort det så inarbetade fredagsmyset med familjen. När orden After Work började gro ute i hyddorna så skulle vi alla efter väl förrättat värv gå på krogen och ta ett par öl eller drinkar för att slappna av lite. När jag såg det här för första gången var det liksom inte några ”afterworkare” som haft något kroppsligt slitsamt arbete under veckan som gått. Det verkade mera som en ursäkt för att dricka några öl innan nya väntade till fredagsmyset.

Jag har aldrig gått på After Work men suttit och ätit en sen lunch när arbetarna kommit till efterjobbetfesten. Noterade att få hade jobbat i veckan då de flesta var pensionärer utan fast jobb. Men alla var glada och uppspelta efter bara någon halvtimma. Troligen lagom roliga till fredagsmyset.

Jag måste sätta igång och planera midsommarfirandet i Grytgöl, om det blir något, nya pandemiutbrott kan ju slå till. Ska kanske föreslå att vi kör några månader tidigare och att pyntandet av stången ska vara färdigt till påsk. Just det!!! Påsken är ju snart här. Var är fjädrarna? Ungbjörkarna ser fina ut. Klipp ett par kvistar. Vi kör påskfesten på Trettondagen.

Ulf Holmertz

Share