Länstidningsskribenten har fyllt 60

Att uppmärksamma jättegrytorna i skogarna vid Blåvik genom att skriva om dessa i Länstidningen passade ju natur- och historieintresserade Klas Johansson perfekt. Bild: PRIVAT

BOXHOLM (LT)

Det var på sommaren 2010 som Klas Johansson började skriva för Länstidningen, det behövdes då en ersättare för Boxholmsskribenten Gen Larsson som brutit handleden. Klas åtog sig uppdraget och efter att Gen kom tillbaka så har Klas och Gen delat på uppdraget att leverera material till boxholmssidan i Länstidningen. Mer än 400 artiklar har Klas levererat sedan 2010.

Klas är född och uppvuxen i Boxholm. Föräldrarna lämnade östgötaslätten och Västerlösatrakten i mitten av 1950- talet för att flytta till Boxholm, en flytt som föräldrarna aldrig ångrade, och som även Klas är tacksam för.

Samma år som Klas började skriva för Länstidningen så träffade han sin blivande fru Ann-Sofie, och år 2011 köpte paret en liten villa, byggd 1949, på Enestigen.

I augusti 2012 blev det så bröllop för paret, ett lite annorlunda men passande sådant, de gifte sig nämligen i skogen. I gammelskogen, ett litet skyddat naturskönt område med grova gamla tallar strax utanför Boxholm, sa de ja till varandra.

Bröllopsgästerna fick ta del av händelsen i en skogsbacke, och den efterföljande festen hölls hemma i trädgården på Enestigen.

Klas har under sitt arbetsliv haft sin försörjning som elektriker i ett av ortens valsverk, företaget heter numera Ovako.

Orientering och Boxholms orienteringsklubb tog i många år mycket av hans fritid i anspråk. I sexton år ansvarade Klas för klubbtidningen, och det var även där som intresset för att skriva väcktes.

Klas frilansar sedan några år även med att leverera artiklar till tidskriften Husvagn och Camping.

Det sista uppdraget passar ju utmärkt, eftersom paret Johansson har en husvagn som de nyttjar flitigt. Flera gånger om året brukar det bli ”minisemestrar” i den gamla Cabbyn, lite lagom långt hemifrån, framförallt på våren och hösten. Camping Tiveden är ett paradis som de gärna återvänder till.

Men även övernattning på hotell är ju trevligt ibland, och det är en semesterform som Johanssons njutit av ofta. Hellre många små trevliga avbrott i vardagen, än en dyr och längre semesterresa till utlandet resonerar de.

Många är de artiklar från olika svenska städer som Länstidningens läsare kunnat ta del av om genom åren.

Föreningen Krafttaget vill vårda och sprida Boxholms historia och det ser Klas till att göra så mycket han kan. Han startade föreningens hemsida 2007 och där finns massor av Boxholmshistoria.

Släktforskning, naturen och fotografering är andra intressen, men skogsvandringar har varit besvärligt att genomföra på senare år på grund av en krånglande fot.

Röntgen visade grav artros, och i mitten av november stelopererades foten, så nu finns en förhoppning om att till våren kunna njuta av skogsvandringar igen – utan smärta.

Med en ganska så nyopererad fot så saknades lusten att vara hemma på 60-årsdagen, så det fick bli ett par avkopplande hotellnätter i Västervik.

Men det kommer att bli ett kalas för lite släktingar framöver och även ett kalas med några vänner är planerat.

Text: MARIE STÅHLBOM

Share