Lätt göra egna barkborrefällor

Billigt och effektivt menar skogsägare Bo Kastensson i Ydre

Bo Kastensson och hunden Sally framför en av hans egentillverkade granbarkborrefällor.

YDRE (LT)

Tio egentillverkade barkborrefällor har Bo Kastensson i Ydre satt ut på olika skogsföryngringar på gården i Asby. – Jag köpte ett stort nät och har nog material till 20 fällor till av det.

Förra sommarens torka och tre svärmningstillfällen för granbarkborren satte rejäla spår hemma på Bo och Gunnar Kastenssons gård i Ydre.

I kanten av 2017 års avverkning hade granbarkborrarna ett rejält party. Ägarna fick ta ner 1,5 hektar granskog som hade blivit angripen. För att försöka stoppa ytterligare spridning bestämde sig Bo för att göra egna barkborrefällor, när det inte längre fanns några färdiga att köpa.
– Det är inte särskilt svårt. Vi har plaströr kvar från när vi hade grisar på gården. Jag använder tre sådana rör som stödben, klipper till trianglar av det stora nätet. Det är tolv meter gånger åtta meter stort, så jag kan göra många till.

Innanför nätet har Bo hängt upp behållare som innehåller feromon, ett luktämne, som lockar granbarkborrarna till fällan. De landar på nätet som är impregnerat med gift. Det gör att borrarna blir påverkade och dör.

Fällan som vi studerar närmare har Bo skruvat fast i stubbe och andra stora grenar för att den inte ska blåsa omkull.
– Om man inte har plaströr hemma så har nog de flesta bönder hässjestakar kvar sedan den tiden man hässjade hö på gårdarna. De passar också bra till detta, tipsar Bo Kastensson.

En del säger att det inte är lönt att sätta ut fällor. Vad säger du om det?
– För mig är det viktigt att göra något och de här fällorna blir bra mycket billigare än de man kan köpa. Jag är säker på att det här har effekt, att det lurar barkborrarna till fällan istället för in bland granarna, säger Bo och berättar att han till och med drömmer om de små rackarna. Det är nog något som många skogsägare kan skriva under på.
– Jag har gått igenom våra olika skogsområden flera gånger och tänkt att nu har jag fått med alla angripna träd. Sen har det gått ett par veckor och jag har gått tillbaka. Ja, nog sjutton är det ytterligare träd som visar tecken på angrepp.

Bo tycker att känns lite som ett evighetsarbete.
– Ingen av granngranskogarna har undgått angrepp, men som tur är har grannarna hunnit ta hand om sina barkborreskadade skogsskiften. Nu när barkborrarna svärmar igen gäller det att hålla hård koll på tecken i skogen efter borrarnas framfart. Är det brun kaffesump vid stammarna, då vet man, vad som är på gång.
– Och bara det finns feromonbehållare att köpa igen, så kommer jag att bygga flera fällor och placera ut, avslutar Bo Kastensson.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share