Ljuspunkter trots orolig tid

Positivt 2021 i Åtvid: Byggsatsningar, budgetöverskott och fotbollsframgångar

Fler lägenheter är på gång i centrala Åtvidaberg. Och det behövs!

ÅTVIDABERG (LT)

Coronapandemi, regeringskris och skjutningar. 2021 kommer kanske inte beskrivas som det muntraste året i historieböckerna. Men tittar man på vårt egna lilla hörn av världen fanns… det faktiskt en hel del positiva saker som hände här i Åtvidaberg.

Ute är det kallt och grått och ruggigt, men misströsta inte för det finns ändå mycket att glädjas åt här i tillvaron. Medan många dysterkvistar och olyckskorpar går runt och letar fel på allt och alla så är det roligare att lyfta fram det positiva som sker, och det är en hel del.

Faktiskt så mycket att vi måste begränsa oss till hösten och dessutom sålla hårt bland alla trevligheter för att överhuvudtaget få plats. För det har hänt väldigt mycket bra saker i Åtvidaberg de senaste månaderna.

I somras började Mårtens lanthandel i Björsäter med att göra egna pizzor, bara en sån sak. Och på tal om mat så vann Åtvidabergsföretaget Burgerstore två medaljer under SM i hamburgare i september.

Guldburgaren bestod av en burgare av högrev, bringa och hals, med ingredienserna srirachaketchup, tunnskivad silverlök, ost, dillpicklad gurka och majonnäs på bakad vitlök. I streetfoodklassen ställde de upp med en tortillawrap med scampi, löjrom, hasselnötsdressing, citronzest och räkolja och tog hem silver.

Ungdomslokalen 1357 har invigts, biblioteket har arrangerat en lokal bokmässa, kommunen klättrade rejält i skolrankingen och Scanfil har anställt mycket folk och utsetts till Årets entreprenöriella företag. För att bara nämna några få saker.

Till och med kommunen gör bra ifrån sig och ser till att budgeten gör ett plusresultat på 22,5 miljoner kronor. Såna siffror hjälper onekligen till om Åtvidaberg vill leva upp till sin devis ”kommunen med framåtanda”. Och i fotbollstokiga Åtvidaberg gläds man såklart åt att ÅFF säkrade kontraktet i sista omgången av Ettan Södra och får spela kvar på samma nivå även nästa år.
– Tyvärr förlust med 0-1 men fortsatt spel i Division 1 2022 vilket var vår målsättning i år, skrev klubben efter sista matchen mot Torns IF.

Det behöver byggas mer i kommunen och inte minst är Grebo en attraktiv ort. Exploateringen av Norrbyområdet dröjer några år till men byggnationen på Klockarängen är nu nästan klar. Alla tolv kedjehus har rests och folk har börjat göra sig hemmastadda.

Även på Oxtorpsgatan inne i Åtvidaberg byggs det för fullt. Två hus med totalt 40 lägenheter, fördelade på ettor, tvåor och treor, varav det första huset snart är klart för inflyttning. De vita fyrkanterna med sina små fönster är måhända inte särskilt vackra, men det finns ett behov av fler lägenheter i centralorten.

Lägenheterna i hus 1 kommer kunna tillträdas i februari 2022, och lägenheterna i hus 2 i augusti 2022.

Ett stenkast därifrån, på Teodorsgatan, öppnade nyligen en biljardhall. Bakom satsningen står Pierre Petersson som själv är biljardfantast och vill öka intresset för sporten.

I lokalen finns bord för både biljard och snooker och klubben riktar sig till både nybörjare och erfarna spelare. Lokalen är obemannad och medlemmar kan ta sig in med en tagg.
– Stötta biljardsporten i Sverige genom att bli medlem hos oss. Återkommande träningar och tävlingar kommer att genomföras som ingår i medlemskapet, skriver klubben på sin facebooksida.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share