Lyckan att få smida en krok

14-årige Kalle fick blodad tand i Österby smedja

Under trygg guidning av smeden Mikael Karlsson kunde Kalle Starck smida sin första krok.

YDRE (LT)

Kalle Starck fick smida en krok under lördagens öppna Österby smedja. Lyckan var total för 14-åringen från Mantorp som har en fältässja hemma, och en i sommarhuset i Tullerum. – Men vi har inte fått igång dem än.

Pappa Joakim Starck har nog inte så mycket val annat än att se till att ässjorna går att använda. Och det ganska snart. Sonen Kalle fick blodad tand när han under smeden Mikael Karlssons guidning smidde en fin krok att sätta upp på väggen.

En fältässja är vad smeden tog med sig när han skulle sko hästar ute hos bönderna eller vad rörmokaren tog med sig för att kunna laga rör på plats.

Under tiden håller Kalle Starck på med ämnet som ska bli en krok. Först värms det upp och blir alldeles glödande.

Sedan lägger Kalle ämnet till rätta på städet och slår med hammaren några gånger. Sen måste det hettas upp igen.

Han hettar upp och slår, hettar upp och slår. Ibland måste krokämnet dessutom kylas ner av vatten. Plötsligt är det dags att kapa.
– Då värmer du mitt över där du vill kapa. Sen måste vi använda en sådan här avskrot. Den har en egg som vi kan slå krokänden mot runtom för att sedan kunna slå av kanten.

Mästare och elev diskuterar och arbetar ihop för att få till det bästa resultatet. Bland annat hur man gör för att få till ett hål i kroken så den går att spika upp på väggen.

Efter lite justeringar av hål och riktning av kroken så är den plötsligt klar – Kalles egenhändigt smidda krok.

Österby smedja har öppet vid två tillfällen denna sommar. Smeden Mikael Karlsson kunde guida en jämn ström av besökare den gångna helgen. Det andra tillfället med öppet hus var 12-14 augusti.
– Det har varit en jämn ström av besökare. Alldeles lagom så jag har kunnat berätta och visa för dem vad en smed gör.

Eller guida ännu en elev till att få åstadkomma sin första lilla smidda grej.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share