Lyckliga konstvinnare i Boxholm

Boxholms konstförenings årliga utlottning av konstverk

Bo Thudéen gratuleras till den fina vinsten av Mikael Blomqvist från konstföreningen. Bo valde ett konstverk av Cecilia B Gröning.

BOXHOLM (LT)

Söndagen den 12 december var det dags för Boxholms konstförenings årliga utlottning av konstverk och konsthantverk som köpts in under året. 24 lyckliga vinnare lottades bland… de 330 medlemsandelarna. En del hade mer tur än andra.

Förra årets utlottning fick ske hemma hos ordföranden Eddy Rosenlöf på grund av pandemin, men i år kunde den traditionsenligt ske på Folkets Hus med hänsyn tagen till de försiktighetsåtgärder som gäller nu.

Ett fyrtiotal förväntansfulla medlemmar följde utlottningen och hoppades naturligtvis på att deras medlemsnummer skulle ropas upp. Sex medlemmar ur styrelsen kontrollerade att allt gick rätt till.

Ungefär vartannat nummer som Lena Hessler fiskade upp ur tombolaurnan var vakant, kanske beroende på att medlemmen missat att betalat sin årsavgift eller lämnat föreningen.
– Allt för spänningen, skojade Göran Karlsson som var utropare, när det konstaterades att vart och vartannat nummer var vakant.

En del fick gå hem lottlösa medan en del hade turen med sig både en och två gånger. Bo Thudéen, till exempel som tog hem två av högvinsterna. Hela familjen Thudéen var lyckosam eftersom både en svärdotter, ett barnbarn och en svägerska till Bo vann varsin vinst.
– Men de har också många andelar, förklarade Lena Johansson från konstföreningen.

En annan lycklig vinnare var Margareta Samuelsson Dufmats, vars man Göran vann på konstlotteriet och hon själv vann första priset, en fin tomte, i lotteriet som såldes under eftermiddagen.

Också Jane Bornsäter Svensson var väldigt glad över tavlan hon vann.
– Det här är en av de två tavlor som jag hade hoppats på att vinna, så jag är jätteglad, sade Jane.

Boxholms konstförening bildades 1978 med syftet att sprida intresset för konst och konsthantverk och stödja konstnärlig verksamhet. År 2019 valdes föreningen till Årets konstförening i Östgötadistriktet bland 37 konstföreningar.

Varje år ordnar konstföreningen två konstresor, en lite längre och en dagsresa. På grund av pandemin blev det inga resor förra året och det här året blev det endast en dagsresa. Den resan gick till Bergöös, ett kvarter i centrala Hallsberg med flera sevärdheter, och till Galleri Örsta i Kumla lördagen den 25 september.

Den lite längre tredagarsresan som var planerad skulle gå till Norge via Danmark i våras men fick ställas in på grund av pandemin. Nu hoppas föreningen och dess medlemmar att den resan kan bli av i maj nästa år.

Boxholms konstförening har cirka 300 medlemmar och varje medlem får ha max två andelar. Medlemsavgiften är 150 kronor per år.

Mer uppgifter om föreningen och kontaktinformation till styrelsemedlemmarna finns på hemsidan boxholm.konstforeningar. se.

Föreningen hoppas förstås på att få fler medlemmar.
– Ju fler medlemmar vi blir desto mer konst kan vi köpa in och lotta ut, konstaterar styrelsen.

En del fick som sagt gå hem i den kyliga vintereftermiddagen med både en och två vinster medan en del fick gå lottlösa. Men nästa år finns nya chanser.

Text och bild: GEN LARSSON

Share