Lyfter mer än bara böcker

Bibliotekschefen ska tävla i veteran-EM i styrkelyft

Anya uppskattar att kunna träna i det egna hemmagymmet ibland. ”Lyft som en bibliotekarie” står det på väggen.

BOXHOLM (LT)

För fem år sedan blev Anya Feltreuter ”meddragen” till Boxen – en populär träningsanläggning i Boxholm. Sedan var hon fast och i mars representerar hon Sverige i styrkelyft på… Veteran-EM i Vilnius. Att vara stark har hon även nytta av i sitt arbete som bibliotekschef.

Anya berättar att hon alltid har gillat att träna men att hon aldrig har tränat på den nivå som hon gör nu.
– Jag höll på med gymnastik som barn och som vuxen har jag deltagit i olika gympass och sprungit mycket. För fem år sedan blev jag ”meddragen” till Boxen av min goda vän och granne Lena Blomqvist som nu är ägare till Boxen. Där tränar man framförallt CrossFit (funktionell träning) och en hel del gymnastik – som till exempel att stå på händer. Jag har aldrig tänkt på att lyfta tungt, men det är numera det jag tycker är roligast. Trots att jag har tränat hårt och mycket har jag aldrig skadat mig allvarligt som tur är. Det gäller att träna smart och ge kroppen tid för återhämtning. Resultaten kommer inte på en gång.

Efter att ha tränat mycket i Boxen kom Anya fram till att det hon var bäst på, och det hon tyckte var roligast, var styrkelyft, det vill säga knäböj, bänkpress och marklyft.
– Vintern 2019 deltog jag i en prova-på-tävling hos Linköpings Atletklubb. Det var jätteroligt och jag fick blodad tand, säger Anya.

För att delta i tävlingar måste man vara medlem i en lyftarklubb och sedan en tid tillbaka är Anya medlem i Mjölby Lyftarklubb. Men hon tränar mest i Boxen och i sitt eget hemmagym.Vi går en trappa ner till källaren i familjens villa. Anya visar bänkpress, hantlar, pullup-stång med mera.
– Här tränar jag när jag inte hinner gå till Boxen eller när jag bara tycker att det är skönt att kunna träna hemma ibland. Sedan relaxar jag här efter ett pass, säger Anya och sjunker ner i den mjuka soffan intill redskapen. Och här har jag en kaffemaskin, för man måste njuta också, tillägger hon och skrattar.

Anya började arbeta som bibliotekschef i Boxholm 2011 och innan dess hade hon arbetat som bibliotekarie i Tranås. I samma veva köpte familjen sitt hus på Wrangels väg. Anya är gift med Christian och de har två barn, Iris 14 år och Nils 12 år, och till familjen hör också hunden Kenzie, en tvåfärgad Shetland sheepdog. År 2015 slutade Anya i Boxholm för att börja som bibliotekschef i Mjölby, men det finns inga tankar på att flytta för hela familjen trivs så bra i Boxholm.

Den första serieomgången i styrkelyft, vilket är som en slags rankningstävling, Anya ställde upp i var i Västervik i januari 2020. Sedan kom pandemin och satte käppar i hjulet.

– Eftersom det inte var några styrkelyftstävlingar på ett tag passade jag på att prova FitnessFive. FitnessFive är som en blandning mellan styrkelyft och crossfit – man har 100 sekunder på sig att utföra så många repetitioner som möjligt i grenarna knäböj, bänkpress, marklyft, chins och dips. Jag lyckades kvala till SM i FitnessFive både 2020 och 2021. 2020 var tävlingen online, vilket egentligen var ganska tråkigt, konstaterar Anya. Men SM i FitnessFive 2021 i början av december var på plats under Power WKND på Fitnessfestivalen i Stockholm. Det gick bra och jag tog silver i Damer Elit!

En annan framgång för Anya var när hon tog guld i sin viktklass i styrkelyft på distriktsmästerskapet för Östergötland och Småland som hölls i Kalmar i oktober 2021.

– Vi var inte så många som tävlade i de olika klasserna, säger Anya blygsamt. Men så klart ett guld är alltid ett guld, tillägger hon och ler.

Det Anya helst vill tävla i är styrkelyft och nu är hon kvalificerad till att representera Sverige på Veteran-EM i mars. Tävlingen går av stapeln i Litauens huvudstad Vilnius. Veteran är man från det år man fyller 40 och Anya fyller det i september. Hon tävlar i klassen -57 kilo.
– Det är en ära att få representera Sverige och jag har redan köpt trikåer i de svenska färgerna. Förmodligen kommer jag att måla naglarna blågula också, säger Anya och skrattar.

Efter uttagningen till landslaget började Anya leta efter sponsorer.
– Jag hoppas att det finns företag som vill sponsra mig och hjälpa mig till EM. I utbyte kan jag hålla ett tränings – pass fysiskt eller digitalt för de anställda, eller göra någon marknadsföring åt företaget i sociala medier. Är det någon som är intresserad av samarbete är det bara att höra av sig!

Just nu är Anya inne i en muskelbyggarfas och hon slipar på de små detaljerna. Till sin hjälp har hon en coach från Stockholm, Mia Öhrnell, som också tävlar i styrkelyft på landslagsnivå.
– Man måste vara helt fokuserad när man lyfter. När man misslyckas med ett lyft vet man så gott som alltid vad man har gjort för fel. Antingen är det fel på tekniken eller så är man helt enkelt inte tillräckligt stark. Styrkelyft är enkelt på så sätt.

Anya berättar att hon tränar fyra gånger i veckan 1,5 till två timmar varje gång. Det roliga med funktionell träning eller CrossFit tycker hon är att det alltid finns något nytt att lära sig. När det gäller styrkelyft är det lite tvärt om, det är samma lyft man nöter varje vecka, men man kan hitta små justeringar som gör att tekniken blir bättre.
– Det kan låta knasigt för den som inte är invigd, men jag kan fundera mycket på småsaker i min bänkteknik till exempel. Blir det någon skillnad om jag lägger mig längre in på bänken eller om jag förändrar min fotposition.

Anya säger också att hon är ganska noga med maten och att hon äter mycket protein men att hon också unnar sig goda saker ibland. Hon poängterar att sömnen är viktig och som avslappning tränar hon en del yoga.
– Det är en skön känsla att vara stark och att känna att man orkar med vardagen. Det är mycket stående och gående när man jobbar på bibliotek, så både på jobbet och hemma har jag nytta av min träning, säger Anya avslutningsvis.

Efter en trevlig pratstund lämnar jag Anya med ett stort lycka till inför EM i Vilnius.

Text och bild: GEN LARSSON

Share