Malma gård satsar på hönseri

18 000 Krav-hönor ska ge ägg och gödsel

Bergsprängaren är i farten där packeri, äggbod och personalrum kommer att finnas i framtiden. Kusinerna Sören och Niclas Gustafsson framtidssatsar på hönseri.

YDRE (LT)

Malma gård i Ydre breddar verksamheten genom att bygga hönseri med plats för 18 000 Krav-hönor. Det är en investering på nära 15 miljoner kronor. – Förutom äggen så får vi egen hönsgödsel och det passar in i köttdjursproduktionen, säger Niclas Gustafsson, en av delägarna till gården.

Det har varit på gång en gång tidigare, men av olika anledningar fullföljdes inte planerna då. Den här gången har det varit snabba ryck. Telefonen från danska packeriet Dava (tidigare Svenska Lantägg) kom för ett år sedan. Det var ett erbjudande att få bli en av deras leverantörer.

– Det är inte många som får chansen, så efter att ha funderat fram och tillbaka kom vi till beslutet att vi skulle göra den här satsningen, flikar den andre delägaren Sören Gustafsson in.

Tillfället är lägligt skulle man kunna säga. Det är brist på svenska ägg och svenska konsumenter ratar ägg från andra länder. Och det gör de med rätta eftersom svenska ägg är fria från salmonella.

Platsen för hönseriet ligger mellan gården och Sjöarpssjön. För tillfället pågår markarbeten för det 120 meter långa byggnaden och 27 meter breda inräknat hönsens vinterträdgård. Åt öster kommer det att vara gödselhus och pannrum med flisförråd. Åt väster blir det packeri, personalrum och äggbod.

Till äggboden ska konsumenter kunna komma och handla ägg, berättar Niclas, men då är vi en bra bit in i 2022. I februari är det dags för de vita hönorna av rasen bovans robust att komma.

Innan dess kommer väggar under senare delen av september. Gjutningen görs invändigt i oktober/november. Inredningen kommer i december och bara den delen att få allt som behövs, exempelvis reden och utgödsling på plats kommer att ta fem veckor.

Niclas och Sören Gustafsson har valt att satsa på sex avdelningar för hönsen. I varje avdelning kommer det att finnas 3 000 hönor. Varje sådan avdelning behöver 1,2 hektar rastningsområde.

– När hönorna är i gång med att värpa kommer de att värpa nästan ett ägg om dagen. Under den 1,5-åriga omgången kommer en höna att värpa cirka 25 kilo ägg. Mellan varje omgång ska hönseriet rengöras och desinficeras då det är tömt på hönor, berättar Sören Gustafsson vidare.

Jodå, tillstår kusinerna, de kommer att arbeta med att plocka ägg, men Malma gård kommer att behöva anställa personal för att verksamheten att snurra. Själva har de fullt upp med köttdjuren och skogen.
– Det kommer nog att motsvara ungefär en heltid, men vi behöver nog dela arbetsuppgifterna på mer än en tjänst. Hönsen värper veckans alla dagar och det är nog ingen som vill arbeta sju dagar i veckan med att plocka ägg. Alla vill ju ha lediga dagar.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share