Många aktiviteter i bowlinghallen

Söderköping har åter en bowlinghall sedan ett år tillbaka

I augusti 2020 öppnade Sebastian Gustavsson, tillsammans med kollegan Markus Lenefjäll, bowlinghallen på Fixområdet

SÖDERKÖPING (LT)

Efter att lokalen stått tom under en lång rad år öppnade Classic Bowl på Fixområdet förra året. Bakom satsningen står Sebastian Gustavsson och Markus Lenefjäll som vill att bowlinghallen… ska bli ett aktivitetscenter med många saker för besökarna att roa sig med.

Sebastian drev tidigare bowlinghall i Norrköping som dock gick i konkurs när coronapandemin slog till. När smittspridningen så gick ner under sommaren chansade han med att öppna den gamla nedlagda bowlinghallen på Fixområdet i Söderköping, något som både hyresvärd och klubbar redan varit på honom om. Till sin hjälp tog han Markus, som varit anställd i hallen i Norrköping.

De fick emellertid en tuff start för på hösten slog pandemin till igen, men de har hållit ut och nu ett drygt år senare börjar det äntligen bli snurr på verksamheten.

– Det hade aldrig gått om vi inte haft en så bra dialog med hyresvärden. Han vill verkligen ha en bowlinghall. Mycket ligger i att han visade så stort intresse i att få igång anläggningen, förklarar Sebastian.

Den tidigare bowlinghallen som låg i huset öppnade 2002 och fanns fram till 2013, efter det har lokalen stått tom fram tills nu. Det har krävts en hel del jobb för att få hallen i det skick den är i nu. Man har målat om, fixat köket, rivit väggar, ordnat möbler, byggt om scoringsystemet och lagt nytt golv på sina ställen.
– Jag vet inte varför det stod tomt de där åren. Jag antar att hyresvärden försökt hitta någon som vill driva bowling här, och nu när vi har öppnat så har väldigt många på orten uttryckt en glädje över att det är öppet igen. Det finns inte så mycket att göra i Söderköping annars, och framförallt inte vintertid. Det finns många matställen, och sen finns padelhallen nu. Men även om det är många som spelar padel som passar det långt ifrån alla. Vi vill ha den lokala känslan att det här är ett ställe dit Söderköpingsborna kan gå till och tycka det är kul att hänga på. Det finns ju en hel del här att aktivera sig med, och har man egna idéer är vi aldrig främmande för att lyssna på det.

Classic Bowl är i grunden en bowlinghall men tanken är att det ska bli ett center för olika aktiviteter. Sebastian och Markus vill även att det ska bli återkommande med musikquiz och liveband.

När det gäller bowlingen som finns det fortfarande ett stort intresse bland svenskarna även om det gått ned sedan toppen på 80-talet, och inte minst har Sportbowlingen varit en viktig del av verksamheten under det senaste året.
– Jag har tre klubbar, sex pensionärsgäng och korpligor här, och det är ju återkommande kunder. Den andra biten, allmänheten, ökar mer och mer och börjar snart gå om sportbowlingen. Det är allmänheten vi tappat under pandemitiden, sportbowlarna är vana att gå hit och bowla en gång i veckan även under pandemin, berättar Sebastian.

Vad är tjusningen med bowling?
– Dels tävlar man i lag, men också individuellt. Det går inte att bli fullärd, för det går alltid att bli lite bättre på nånting hela tiden. Ingen tävling är den andra lik; det beror på vilka man möter, vilka som ställer upp, vilket underlag de har oljat, det är så många olika parametrar att väga in. Många tror att bowling kräver mycket muskler men det handlar mer om den psykiska styrkan, att hålla ut länge och orka vara lite bättre än motståndarna. Sen kan alla mötas på lika villkor, det tycker jag också är väldigt charmigt.

Hur vill du utveckla bowlinghallen framöver?
– Som företagare får man aldrig känna att man är nöjd, för den dagen man är nöjd kommer kunderna märka det och sluta komma. Man måste alltid sträva efter att förnya sig och titta på vad man kan förbättra, och göra annorlunda. Slutmålet är att det här ska bli ett aktivitetscenter för Söderköping, Valdemarsvik och södra Norrköping. Vill man hitta på någonting kan man åka hit, för här finns bowling, shuffleboard, biljard, pingis, och snart kanske även dart och minigolf.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share