Med egen strand och vatten

Fint bostadshus från sekelskiftet om 170 kvadratmeter boyta med stor altan som vetter mot sjön. 1,9 hektar mark och vatten, strandhus, egen strand och fiskerätt i eget vatten. Välkommen till Malmakvarn Marieberg som är veckans gård till salu.

Riksvägarna 53 och 55 möter varandra vid Malmköping. Här i centrala Södermanland är det sköna Malmköping beläget. Sedan 1971 är orten en del av Flens kommun. Kommunen gränsar till kommunerna Katrineholm, Eskilstuna, Strängnäs, Gnesta och Nyköping. Det är någon timmes resa till eller från Stockholm.

Här har människor bevisligen bott i omkring 5 000 år och idag, i den tidigare regementsorten, bor ungefär 2 000 invånare. Samhällsservicen är god och föreningslivet är stort och aktivt. Det kan särskilt nämnas Malmköpingsortens hembygdsförening och Trädgårdsföreningen för ortens många trädgårdsentusiaster samt Skunderns miljö- och fiskeförening. I Flen, kommunens huvudort endast 15 kilometer bort, finns ännu mer däribland gymnasium.

Veckans gård, Malmakvarn Marieberg, finner man strax öster om Malmköpings tätort. Det är en rent underbart belägen gård vid den vackra sjön Östersjön som är sammanlänkad med sjön Hosjön. Redan vid första anblicken inser man att den här gården erbjuder det som många knappt ens vågar drömma om.

Bostadsbyggnaden är en tjusig sekelskiftesvilla i traditionell stil från 1905. Den är i ett och ett halvt plan på krypgrund och källare. Huset omges av en välskött fin trädgård i olika etage. Man finner en stensatt gång som leder till stranden, bryggan och strandhuset.

Uppvärmningen av bostaden sker med bergvärme. Den av ägaren uppmätta boytan är om 170 kvadratmeter som fördelas på sju rum och kök. Beroende på hur man väljer att disponera rummen så finns det tre eller fyra sovrum, varav ett på första våningen och tre på övre. I källardelen finns bland annat garage med plats för en bil.

När man ser sig om inne i huset välkomnar en välskött modern och hemtrevlig miljö. Redan de härliga vackra trägolven skapar en skön stämning. På första våningen finner man det stilfulla välutrustade köket. Det finns faktiskt två matsalar i anslutning till köket, en direkt och en som man når genom hallen. Den senare står i förbindelse med vardagsrummet genom ett valv. Mycket är alltså öppet och luftigt.

På andra våningen finns förutom sovrummen en hall, en klädkammare och ett stort välutrustat badrum. Liksom på nedre plan härskar en stor hemtrevnad här uppe. Det är fint, modernt och bekvämt.

Den här fastighetens största lockelse kan nog av många ändå anses vara stranden, strandhuset och sjötomten samt det egna vatteninnehavet. Det är verkligen något extra. Här finns strand – husets allrumsfönster mot vattnet, den lilla altanen utanför, bryggan och som pricken över i en vedeldad bastu. Vem kan motstå tanken på underbara stunder här? Fiskerätten i det egna vattnet gör det hela komplett.

Malmakvarn Marieberg är en fastighet man omedelbart förälskar sig i. Bostaden, trädgården och strandens njutningar förför med rätta.

Text: BO BÄCKMAN

Share