Med en gyllene lärkkotte i topp

Aroniafabriken satsar på julglögg

Sofia Fälth och Annelie Sandén säljer sin aroniaglögg på ett coronasäkert sätt genom fönstret på tillverkningslokalen i Hallstad, strax utanför Rimforsa.

HALLSTAD (LT)

Från den öppna dörren till den lilla aroniafabriken i Hallstad kommer en doft av jul. Det är en gryta med nykokt glögg som står och drar med de typiska glöggkryddorna. Snart ska den tappas på flaska och levereras ut till julbord på restauranger och i hem.

Det är några veckor kvar till jul. På marken ligger lite snö efter en ovanligt varm höst. Hos Found on the Ground i Hallstad, strax utanför Rimforsa, arbetar Sofia Fälth och Annelie Sandén för fullt med att tillverka glögg på aroniabär och lingon. En lite annorlunda glögg som de började tillverka inför förra julen och som nu återkommer på begäran.

– Jag började min arbetsvecka på morgonen idag med att plocka lärkkottar utmed Hallstadvägen, berättar Sofia Fälth. Kottarna sprejas med guldfärg och pryder korkarna på glöggflaskorna.

Råpressade aroniabär, koncentrat av lingon, vatten och socker kokas och får sedan stå och dra med glöggkryddor ett par timmar på svag värme innan glöggen tappas på flaskor.
– Någon sa att glöggen har en smak av skog och jul, säger Annelie Sandén. Den är alkoholfri, så vill man ha en starkare glögg får man blanda själv efter tycke och smak.

Annelie och Sofia startade sitt företag Found on the Ground 2018 för att producera en måltidsdryck på de nyttiga aroniabären. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har de nu sålt sin dryck och det har gått bra.
– Vi säljer den till butiker och restauranger i Östergötland, Göteborg och Stockholm. Vi använder bara lokal råvara. I år har det inte varit något superår för aroniabär, men vi har ändå plockat ett par ton i Östergötland – från Gamleby till Mantorp.
– Säsongen var ovanligt lång i år – vi plockade bär ända in i oktober.

2020 har naturligtvis varit ett speciellt år. Restaurangerna har haft det tufft, så Annelie och Sofia har fått tänka lite nytt. Bland annat har de öppnat en webbshop och de säljer också direkt till privatkunder genom fönstret på sin tillverkningslokal i Hallstad.

– Det har varit lite omtag och omtänk i år, konstaterar Annelie.
– Och vi har haft tid i höst till att laborera med nya produkter, säger Sofia.

En sådan ny produkt är aroniakross – ett pulver som tillverkas genom att bären först får lufttorka och sedan mals i två omgångar.
– Det är ganska många tillverkningsmoment, men resultatet blir en hälsoprodukt som man kan strö över filen, blanda i müslin, i smoothien, i en sallad eller använda i en marinad. Alla aroniabärets nyttigheter, antioxidanter, mineraler och A-, B-, C- och E-vitaminer, finns kvar i pulvret.

Men nu när det lackar mot jul är det glöggen som står i fokus. Så varför inte skåla in Lucia och julen med en annorlunda glögg detta annorlunda år? Med tanke på aroniabärets innehåll är den kanske också nyttigare än den vanliga glöggen?

Text och bild: JAN HULTMAN

Share