Miljöstipendiet till Boda gård, Kinda

Per och Susanne gör berömvärda insatser för miljön

Susanne och Per Johansson som driver Skattegårdens lantbruk i Boda tilldelas Kinda kommuns miljöstipendium 2020.Bild: YNGVE BLOMBERG

KINDA (LT)

”Med energiskt och uthålligt arbete tillhandahåller de välsmakande, ekologiska och närodlade grönsaker i ett rikt och varierande utbud.” Med den motiveringen har… Samhällsbyggnadsnämnden i Kinda kommun tilldelat Per och Susanne Johansson, Skattegårdens lantbruk 2020 års miljöstipendium.

– Det var oväntat och roligt att få det här stipendiet, säger Susanne Johansson. Vi tror på att många och små enheter är bra för att producera mat för vårt land.

Tillsammans med maken Per driver hon Boda skattegård, som är hans föräldragård, sedan 1990. Det har omväxlande handlat om mjölkproduktion och lammproduktion och sedan sex år även ekologisk grönsaksodling.

Gården har 70 årskor varav 60 som mjölkas. Mjölken pastöriserar de själva innan den säljs till kund i miljövänliga returflaskor i glas.
– Vi började odla ekologiska grönsaker på friland för sex år sedan. Vi har bra jord här för grönsaker. Det började i liten skala med morötter och sedan har det utökats efter hand med många andra grönsaker, berättar Susanne.

Grönsakerna är certifierade enligt EU-standard och Hushållningssällskapets regler.

Genom sin verksamhet bibehåller Per och Susanne ett hållbart kulturlandskap och bidrar till minskade livsmedelstransporter. Det mesta av sin produktion säljer de nämligen via REKO-ringar i Kisa, Rimforsa, Linköping, Motala, Mantorp och Åtvidaberg.

Normalt är de också med på Bondens egen marknad i Linköping, men den verksamheten är tills vidare inställd på grund av pandemin.

– Men det har blivit bra fart på REKO, säger Susanne. Fler och fler upptäcker det här sättet att handla, och jag tror att pandemin har bidragit till detta. Det är ju bra att handla utomhus.

Miljöstipendiet, som är på 5 000 kronor, delas ut till enskild person, ideell förening, organisationer eller studerandegrupp verksam inom Kinda kommun som under året eller tidigare år utfört berömvärda insatser för miljön och/eller naturen i Kinda kommun. Priset delades ut den 14 december.

Text: JAN HULTMAN

Share