Mini rullade in i Björkfors

BP Nostalgimack tog emot 27 hundkojor

Planen framför BP Nostalgimack fylldes av Mini-bilar och deras chaufförer och passagerare.

BJÖRKFORS (LT)

”Grejen med Mini är att den är så rolig att köra. När vi träffas så åker vi på så krokiga vägar som möjligt. Det säger Stefan Cardell från Linköping, en av organisatörerna när New Mini Club Sweden träffades för en tur i södra Östergötland, bland annat med stopp på BP Nostalgimack i Björkfors.

Det var 27 Mini-bilar från södra Sverige som i kolonn rullade in på BP-macken i Björkfors vid lunchtid på Kristi Himmelsfärdsdag. Bilarna hade samlats i Linköping för genemsam färd till Björkfors. Där tog ”BP-gubben” Siewert Johnsson emot och berättade om Nostalgimackens historia.

BP-macken i Björkfors uppfördes 1955 av Simon och Eina Carlsson, Siewerts svärföräldrar. Verksamheten pågick fram till 1982, då försäljningen upphörde. Den lilla byggnaden fick stå kvar, pumparna monterades ner men sparades.

Siewert Johnsson och hans fru Kersti, dotter till Simon och Elina, tyckte att det vore roligt att återskapa macken och i september 2001 kunde den återinvigas som BP Nostalgimack. Idag lockar den en hel del besökare. Bara någon timme innan Mini-klubben dök upp hade Siewert Johnsson besök av två intresserade ungdomar från Värmland.

Varje vår anordnas veteranbilsrally vid macken med ett 50-tal deltagande ekipage och i juli är det rockabillyfestival, som numera arrangeras på Valö festplats i närheten.

Den här dagen är det alltså New Mini Club som bokat in ett besök. Dagens Mini är en efterföljare till den modell som British Motor Company (BMC) presenterade 1959.

Under de första tio åren kallades modellen BMC Mini eftersom den tillverkades under flera olika namn, till exempel Austin, Morris, Riley och Wolseley. I Sverige fick bilen smeknamnet hundkojan. Tillverkningen upphörde år 2000.

År 2001 fick ursprungsmodellen en efterföljare som kallas New Mini. Den påminner designmässigt om den ursprungliga minin, men har för övrigt inget gemensamt. Generation två presenterades 2007 och den tredje generationen lanserades 2014.

Mini ägs sedan 1994 av tyska BMW. Tillverkningen sker i Oxford, England och i Born, Nederländerna.
Vilka är det då som kör Mini?
– Det är alla möjliga människor mellan himmel och jord, säger Stefan Cardell. Och det roliga är att ingen bil är lik den andra, säger han och tittar ut på gårdsplanen framför macken som är full av Mini i olika färger och utföranden.
– Det är inte många andra bilmärken där det finns så mycket att välja på att ingen bil är den andra lik.

New Mini Club Sweden är naturligtvis en klubb för entusiaster. Man träffas lite då och då för utflykter som denna och så har man en sommarträff varje år. I år träffas man 12-13 juli, för tredje året i rad på Ring Knutstorp i Kågeröd i Skåne.
– Där får vi möjlighet att köra på bana, men träffen handlar lika mycket om det sociala, säger Stefan Cardell.

Efter att Siewert Johnsson berättat om sin mack fortsatte de 27 Mini-bilarna till Valö för lunch och därefter till Motorentusiasternas veckoträff på Flygvapenmuseum i Linköping. Dagens tema var New Mini Cooper.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share