Nationaldagsfirande i Boxholm

Anrik folkpark inbjöd till aktiviteter för stora och små

Ponnyridningen var populär.

BOXHOLM (LT)

I ett strålande försommarväder firades Sveriges Nationaldag i Boxholms anrika folkpark, med aktiviteter för små och stora under eftermiddagen. Traditionsenligt inleddes firandet med en marsch från torget tillsammans med Boxholms musikkår. Under marschen viftade barnen glatt med flaggorna de fått.

Firandet började redan tidigare på dagen, då kommunen sedan flera år har som tradition att bjuda in alla som erhållit svenskt medborgarskap under året, till en gemensam lunch och presentutdelning.

Det här året gick lunchen av stapeln i Trivselhuset i Bjursdalen. Mikael Palm, ordförande i kultur- och turismnämnden samt Stig Adolfsson, kommunfullmäktiges ordförande, deltog vid lunchen.

Arrangör och ansvarig för Nationaldagsfirandet var personal från biblioteket med Kajsa Sovrlic som huvudansvarig.

Flera föreningar hade anmält sitt intresse för att delta i firandet i parken och det fanns flera aktiviteter att välja på. De som ville kunde testa sin styrka hos dragkamparna och kommunens hälsoguider lockade med en tipspromenad med fina priser. Barnen kunde rida på ponnyhästar och med hjälp av Meja och Ida kunde de lära sig att hoppa med käpphästar.

Vidare fanns Helena från Hemasis med sina fina hemgjorda smycken, väskor och mössor. Simhallen och Teaterföreningen fanns på plats och informerade om sina aktiviteter. Även Räddningstjänsten fanns på plats och visade sina fordon. Serveringen sköttes av Ridklubben.

Efter marschen från torget firades högtiden med ett rullande program från Teaterladans scen i parken.

När Boxholms populära musikkår hade spelat några musikstycken var det dags för utdelningen av årets kulturstipendium. Till årets kulturstipendiat hade nämnden utsett Mikael Blomqvist för hans mångsidiga och fina konstnärsskapande. Vid överlämnandet uttryckte ordförande i kultur- och turismnämnden, Mikael Palm, också Mikaels betydelse som uppskattad ledare i Föreningen Bild & Form.

Ungdomskulturstipendiet fick Ida Johansson ta emot för sina fina utveckling inom sång och musik. När Ida hade tagit emot sitt pris sjöng hon ett par sånger till eget ackompanjemang på gitarr vilket var mycket uppskattat av publiken.

Efter prisutdelningen var det dags att sjunga Nationalsången under ledning av Musikkåren.

Årets högtidstalare var Heidi Hermansson, en välkänd och uppskattad präst i Boxholms församling. Heidi talade personligt, engagerat och intressant om vårt land, om utanförskap och om medmänsklighet. Hon uttryckte stor tacksamhet över att få bo och leva i Sverige.

Slutligen fick publiken avnjuta en lite annorlunda musikföreställning av den samiska scenkonstnären Ola Stinnerbom. Ola bjöd på trumspel, jojk, dans och en hel del berättande om samiska traditioner. Med glimten i ögat fick han med sig publiken i några olika sätt att jojka.

Som avslutning på föreställningen svängde det ordentligt i en kombination av rapp och jojk. En uppskattad föreställning som passade fint en Nationaldag.

Text och bild: GEN LARSSON

Share