Nio nya elskåp blir en hel slinga

Storån, Söderköping: Gå en konstrunda och rösta på ditt favoritskåp

Hanna Kromnérs elskåpsmålning heter Månsken.

SÖDERKÖPING (LT)

Efter fjolårets succé med de målade elskåpen utmed Storån är det denna sommar dags för en ny konstrunda. Nio nya elskåp tillkommer och skapar ett sammanhållet promenadstråk där… man kan titta på elskåp som förvandlats från grå fyrkanter till vackra konstverk.

Det hela började förra året med att den lokala konstnären Ola Niklasson, känd för sina ommålade loppistavlor och medlem i konstgruppen blandArt, fick idén att måla ett elskåp vid Garvaregården i början på Storgatan.

Ola fick godkänt från Eon och som motiv valde han att måla av stadshotellet på andra sidan ån. I Olas version befolkas det av små möss och fick namnet Mouse Hotel.

Under hösten utökades sedan konstprojektet genom att ytterligare sju elskåp längs åpromenaden målades.

I ett samarbete mellan Söderköpings- Posten, Eon och Söderköpings kommun bjöd man in lokala konstnärer att måla elskåpen som inte bara blev lokalproducerad gatukonst utan även ingick i en tävling.

Till denna sommar har konstpromenaden utökats med en ny etapp som förlänger den tidigare rundan och leder tillbaka till Garavaregården där det hela började.

Den nya etappen består av nio elskåp från Söderköpings brunn via Skönbergagatan mot Hagatorget och därefter vidare på Storgatan fram till Garvaregården. Det betyder att man nu kan gå ett helt varv genom staden och titta på de smyckade elskåpen.

Ola Niklasson medverkar även denna gång. Nu heter verket Mouse Church och föreställer en musversion av S:t Laurentiikyrkan med klockstapel. Andra lokala motiv är verket Passagerarbåten Lindön av Ohla Söderlund och Rådhustorget av Ragni Wåts.

Noah Serander har målat fiskar i Storån och Gunilla Dahlgren låter Lilla Fruntimret förklara att Söderköping är så nära paradiset man kan komma.

Övriga konstnärer är Paula Klinthäll med Roddbåt i stilla vatten, Maja Lindberg med Framtid okänd, Hanna Kromnér med Månsken och Johanna Carlsson med Förvirring, förlust, ett mörker.

Totalt är det nio nya elskåp som ska läggas till de åtta tidigare. Olika lokala företag och organisationer har precis som tidigare varit med och sponsrat.

Vernissage var ursprungligen planerad till 6 juni men nu är upplägget istället att man som publik får lägga upp sin konstpromenad efter eget sinne.

Som åskådare kan man delta i konstrundan genom att rösta på sitt favoritverk. Vinnaren presenteras den 28 augusti och får förutom äran även 5 000 kronor i pris.

Den förra vinnaren blev Jalil Razaei med verket “Hazaraflickor” som man kunde betrakta vid Hagatorget.

På andra plats kom Ola Niklasson med Mouse Hotel och på tredje Paula Klinthäll med Fiskarna i havet.

Övriga konstnärer kom på en gemensam fjärde plats.

Vilket elskåp på årets konstrunda är din favorit?

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share