Nu kan sommaren summeras

Gott och blandat från den ljusa årstiden i Söderköping

Våffleriet på Lagnö var ett trevligt tillskott bland skärgårdens besöksmål.

SÖDERKÖPING (LT)

Hösten börjar göra sitt intåg och det är bara att inse att sommaren är över. Och vilken sommar det har varit. Turisterna strömmade till och restaurangerna var fulla. När coronan slutligen… släppte sitt grepp blev det en händelserik sommar i Söderköping.

Gästabudet kom tillbaka, poesifestivalen introducerades och det går framåt med den nya sträckningen av E22 förbi stan. Det har hänt mycket i och omkring Söderköping under sommaren och det går såklart inte att få med allt i tidningen. Inte ens en bråkdel, om vi ska vara ärliga.

Länstidningen har bland annat skrivit om Sankt Anna Skärgårdsmuseum, de nya ägarna på Slussen Rum, utställningarna på Edgards på Lagnö, det bortglömda Södra Finnö, glassnyheterna på Smultronstället och en massa annat, men det finns mycket vi inte skrivit om under sommaren och här är ett axplock.

Strax innan infarten till Söderköping när man kommer norrifrån så finns det numera ett målat pumphus som syns från E22:an. På väggarna ser man välkända Söderköpingsmotiv som exempelvis Ramunderberget, Rådhuset och stadens kyrkor.

Verket är skapat av konstnären Ola Niklasson och invigdes i mitten av juli. Bakom projektet står Eon som har samarbetat med Ola Niklasson tidigare. Det var de som låg bakom det målade elskåpet “Mouse hotel” som senare utvecklades till Söderköpings konstrunda med ett antal målade elskåp som man kunde titta på genom att gå en slinga genom staden.

Till denna sommar lanserades en andra runda som knöt ihop konstpromenaden och det röstades även fram en vinnare bland konstnärerna. Det blev 19-åriga Hanna Kromnér som belönades med 5 000 kronor för sitt motiv “Månsken”. Såhär säger hon själv om verket:

– När jag tänker på månsken tänker jag ofta på när jag tillsammans med mina klubbkamrater i min orienteringsklubb, springer nattorientering. Ibland brukar vi stänga av pannlamporna för att se hur mörkt det faktiskt är mitt i skogen på natten. Ofta blir det kolsvart, men ibland tränger fullmånens starka ljus ner genom molnen och trädtopparna.

Apoteket på Hagatorget fyllde ett år, den tillfälliga butiken One of a kind poppade upp på Storgatan och sålde unikt hantverksmode, och Sankt Anna hembygdsförening anordnade båtutflykt till Aspöja.

Vid det pågående husbygget vid Eriksberg låg arbetet nere några veckor när en stor del av styrkan smittades med covid-19, men man räknar ändå med att inflyttning ska ske vid årsskiftet som planerat.

Många av Söderköpings företagare har vittnat om att deras verksamheter har gått strålande under sommaren, och inte minst kom Söderköpings brunn igång med sina konserter. Under sommaren kunde publiken njuta av uppträdanden med bland andra Louise Hoffsten, Lisa Nilsson och Magnus Carlsson.

En trevlig nyhet denna sommar var att Sankt Anna Våffleri öppnade strax efter Lagnöbron. Det drivs av de två systrarna Jessica och Elle som valt att satsa på belgiska mat- och dessertvåfflor. Med fin utsikt över Lagnöströmmen kan man njuta av smarriga våfflor som inspirerats av skärgården. Nu är säsongen slut för i år, men nästa sommar sitter vi där igen och mumsar på Lagnövåfflor.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share