Nu pysslas det igen hos Linnea

Äntligen kan hantverksgrupperna samlas

Trivsamt runt borden.

BOXHOLM (LT)

Nu stickas, virkas, pysslas och målas det igen i PRO-lokalen! I mitten av september startade Linnea Anderssons populära hantverksträffar för daglediga. Det är många som har saknat… träffarna under tiden med pandemin.

Linnea Andersson har, vid sidan om sitt arbete som undersköterska, alltid hållit på med olika slags hantverk. Hon är väldigt mångsidig och har haft kurser inom sömnad, korgmålning, batik, tygtryck och akvarellmålning med mera.
– Jag började som kursledare för många år sedan, berättar Linnea. När jag slutade med kurserna var det flera som hörde av sig med förfrågningar och det var på det sättet hantverksträffarna startade för ett antal år sedan. Intresset har växt, från början var det bara en gång i veckan men det fick snart utökas till två. Det är en måndagsgrupp och en onsdagsgrupp som träffas på förmiddagen här i PRO-lokalen. Verksamheten är inte föreningsbunden utan helt ideell.

När jag besöker onsdagsgruppen är aktiviteterna och samtalsämnena i full gång. Många syr, stickar eller virkar. Ulla Rubert dekorerar ljus med motiv från servetter, s.k. decoupage, och Doris Fridh gör vackra blombuketter av höstlöv. Marianne Holmbom vänder sig till Linnea för att rådfråga henne om sin stickning.

– Jag är ny i gruppen, berättar Marianne, och jag blev så glad när Linnea frågade mig om jag ville vara med. Det här är så roligt.

Linnea berättar att man ibland även syr på symaskiner.
– Det är kanske det som jag har gjort allra mest genom åren. Intresset för hantverk har jag haft hela livet och för 35 år sedan studerade jag på textillinjen på Vadstena Folkhögskola. Annars kan man nog säga att jag är självlärd, säger Linnea och skrattar.

Vid varje träff tar Linnea fram en kortlek med namnet ”Änglar med fnitter & glitter”. Kortleken består av 55 kort med budskap från änglarna. Alla som vill får dra ett kort och sen läsa upp budskapet på kortets baksida. Det blir förstås en del fnitter och glitter när budskapen läses upp. Att till exempel få veta att man är guld värd är inte så dumt. Snart är det också dags för en fikapaus, för att dricka förmiddagskaffe tillsammans är förstås självklart.

Det är många som har saknat träffarna under pandemitiden och deltagarna berättar hur roligt de tycker det är att kunna träffas igen. De flesta är pensionärer och det sociala umgänget har man saknat.

– När det hade lugnat ner sig med pandemin och de flesta blivit vaccinerade ringde jag till de tidigare deltagarna för att undersöka intresset och bjuda hem dem till mig på ett planeringsmöte, säger Linnea.
– Det var fantastiskt trevligt att få samlas i Linneas fina trädgård och bli bjudna på äppelpaj med vaniljsås, säger deltagarna. Och att äntligen få träffas igen.

Det viktigaste med Linneas hantverksträffar tycks vara det sociala, men även att man får något gjort och att man kan få idéer och hjälp av varandra. På måndagsgruppen är det några som ägnar sig åt måleri medan resten av gruppen stickar eller virkar.

– Jag tecknade mycket som barn, berättar Kerstin Jonsson. Efter att ha gått en kurs i målning hos Linnea så tyckte jag det var kul att delta i den här verksamheten. Det blir liksom inte av att jag målar hemma. Som inflyttad till kommunen och nu som pensionär är det också väldigt värdefullt att lära känna andra. Vi bor på landet och där träffar man inte så många.

Ute är det grått och trist höstväder men i PRO-lokalen är det varmt och mysigt. Linnea visar fina klättertomtar som hon håller på att tillverka. Det blir flera intresserade av så snart kommer det kanske att bli rena tomteverkstaden i PRO-lokalen. Tiden går fort när man har roligt och om inte alltför lång tid så är julen faktiskt här.

Text och bild: GEN LARSSON

Share