Nu tändas (minst) tusen juleljus

Elljusstakar och julstjärnor storsäljare i elbutiken så här års

Emilie Söderhäll är delägare i Elbutiken, Viberga.

FINSPÅNG (LT)

I Viberga centrum och galleria ligger Elbutik Finspång, en affär som förutom belysningsarmaturer med tillbehör, även säljer vitvaror och hushållsmaskiner. Nu vid årets sista månader tar försäljningen av elljusstakar och julstjärnor vid inför adventsfirandet och det är många som uppskattar de tända adventsljusstakarna och stjärnorna i våra fönster. Allra helst under detta märkliga år.

Att tända ljus vid advent är en gammal tradition och Oscar Andersson var den förste med att tillverka en elljusstake av kasserade julgransljus år 1934. Som anställd på glödlampsfabriken Philips i Sverige fick han ta hand om utsorterade produkter. När han presenterade sin elljusstake inför företagsledningen, blev han mer eller mindre utskrattad.

Företaget tillverkade dock några på prov. De såldes slut ganska omgående och efter den ökade efterfrågan var produktionen med elljusstakarna i full gång. Idag återser vi dessa produkter inför varje adventsfirande i nästan varenda hem och på varenda arbetsplats.
– Nu är det högsäsong för vår del. Det gick ju ned lite i mars, förstås. Då var det väldigt tomt här och lite kunder i butiken, men i och med att vi har vitvaror; kylskåp, frysar, tvätt- och diskmaskiner samt hushållsmaskiner, så har vi ändå kunnat hålla försäljningen, berättar Emilie Söderhäll, som driver Elbutik, Finspång.

Egentligen var det hennes sambo som startade ett företag 2004. Emilie skötte bokföringen, och var en alltiallo i verksamheten, samtidigt som hon arbetade som hudvårdskonsult. År 2011 startade hon ett eget företag inom hudvård och makeup. Det företaget har hon kvar, men i dagsläget är det elbutiken som får mest uppmärksamhet.

– 2013 öppnade Elbutik Finspång på Lasarettsvägen. År 2017 flyttade vi till Viberga med större lokal och möjlighet att utöka vårt utbud.

Nytillverkade strömbrytare och vägguttag i äldre design har blivit populära vid renoveringar, och ett antal modeller finns till försäljning i elaffären. Emilie berättar att de har blivit uppdaterade och finns till både jordade och ojordade ledningar.
– Det är mycket julbelysning just nu och då är det adventsljusstakar och julstjärnor som gäller, men även ljuskällor överhuvudtaget. Man vill ha hjälp att välja. Det har ju blivit lite besvärligare för kunden idag, för det finns så mycket att välja på.

Som de flesta känner till, efter ett beslut från EU, så skulle glödlampan sluta att produceras och fasas ut före år 2013. Även halogenlampan kommer att försvinna. Kvarvarande lagervaror får dock ännu säljas, och de alternativ som nu produceras är LEDoch lysrörslampor, vilka anses ge mindre miljöpåverkan och vara energieffektivare. De lär även håll längre.

Emellertid är de dyrare i inköp med lite sämre färgåtergivning än de gamla glödlamporna. Många uppfattar att det är en djungel att veta motsvarande wattantal eller färgtemperatur med de nya ljuskällorna.
– Det stämmer. Man kan välja olika färgtemperaturer, varmvitt, kallvitt eller ett riktigt gult ljus om du vill. Det varmvita, vill jag nog påstå, är det som säljs mest, eftersom det är mest likt glödlampsljuset. Sen har det blivit att man väljer mer kallvitt till badrummet för att man vill ha bra belysning vid sminkning eller rakning. Man får bättre ljus när det är lite kallare. När man vill har det mer behagligt, då väljer de flesta ett mer gulare ljus, säger Emilie.

Färgen på ljuset benämns Kelvin, och vid ett högre Kelvin- värde är ljuset vitare eller kallare, och med ett lägre värde är ljuset varmare.

Ljusstyrkan är vi vana vid att mäta i watt och att veta motsvarande Lumen är också något som kan leda till en viss osäkerhet. Man brukar hålla sig till den enkla regeln att desto högre Lumen, desto mera ljus.
– Ja, det är oftast sådana frågor vi får om antal watt och Lumen. Man kan säga att runt 400 Lumen motsvarar ungefär en 40 watts glödlampa. Det finns så många glödlampsliknande varianter, så idag kallar man det mesta för ljuskälla. Eller LED-lampa. Det går också bra.

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share