Ny bilderbok om Vadstena

1900-talet samlat av Christina Lindaryd och Marianne Anderson

Författarna Marianne Anderson och Christina Lindaryd vid Strandpromenaden som faktiskt bara har funnits i 100 år.

VADSTENA (LT)

På Rådhustorget står nu en rak gran parkerad. I övrigt är det tomt så när som på Christina Lindaryd i en färgglad kappa. Länstidningen har stämt träff med henne och Marianne… Anderson för att prata om deras gemensamma bok ”Vadstena Vår stad på 1900-talet”, som släpps den 4 december.

Tusen böcker ska levereras i Vadstena på fredagen, komma till Norrköping på torsdagen och tryckas dagen innan i Estland. Det råder pappersbrist i världen så det gäller att hitta ett tryckeri som har den varan.

Dessutom är det billigare att trycka i grannlandet, berättar de båda författarna.

Bokens roligaste hus?
– Svår fråga, säger Marianne. Kanske något av de hus som inte finns kvar, till exempel kallbadhuset eller varmbadhuset.

Ett annat hus, som har försvunnit, är Stadshotellet. Det saknas vid Rådhustorget alltsedan branden på skyltsöndagen 1961 då många Vadstenabor följer skådespelet, bland annat en mycket ung Marianne.

Boken är en bilderbok, det vill säga en bok med bilder och korta texter. Christina tycker att den är en publikvänlig förpackning av de omkring 140 bilder, som annars ligger ganska svårtillgängliga i ett digitalt arkiv utan sökmotor hos föreningen Gamla Vadstena.

Även om många bilder finns på Facebook befinner sig inte alla på så kallade sociala medier eller ens i datorvärlden.
– Bilderna blir mer tillgängliga i en tryckt bok, som man kan bläddra i, säger Christina.

De flesta Vadstenaböcker handlar om gamla hus och äldre tider. Denna handlar om 1900-talets Vadstena. Det nyaste huset i boken är Heliga Hjärtas kloster. Här finns många byggnader, som har försvunnit eller förändrats, personer, butiker och miljöer, som har betytt mycket för många.
– Det är nog den enda Vadstenaboken utan både slottet och klosterkyrkan, säger Christina.

För att välja vilka objekt som ska få komma med i boken har Christina kollat Facebook. I gruppen ”Vadstenabilder” kommer det ständigt nya inlägg och Christina tittar på vilka som får flest personliga kommentarer. Marianne har jobbat med att hitta bilder i Gamla Vadstenas arkiv.
– Det är en bok som även nyinflyttade och unga bör läsa, säger Christina.

Christina säger att Vadstenabor ser även henne som nyinflyttad. Hon har bara bott här sedan år 1988. Hennes första bok kommer år 2016 och handlar om Ljungsbro där hon är uppväxt. Sedan har det blivit flera men den nya boken är den första som hon har gjort tillsammans med någon annan.

Christina har alltid skrivit och sin längsta yrkesperiod har hon i reklambranschen.

Bilderna i boken är till största delen svartvita. Till omslaget vill Marianne och Christina gärna ha en färgbild. Samtidigt ska det vara en miljö från 1900-talet. De är lite stolta över sin lösning. Omslaget har en målning gjord år 2014 av konstnären Anders Gustafsson efter ett gammalt fotografi. Bilden är i färg trots att den visar ett Vadstena under svartvittiden och föreställer både stadshotell och rådhus.

Boken ”Vadstena Vår stad på 1900-talet” släpps hos Pressfotograferna i Kamerahuset och kommer att finnas till försäljning i Slottsgården, i 23 kvm på Storgatan och överallt där man köper böcker. Den behandlar, med få undantag, innerstan. Nästa bok kommer att handla om det som finns utanför – lantbruk, sjöfart, fiske, Borghamn och så vidare – lovar de båda författarna.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share