Ny stor musikfestival till Linköping

Bonfire arrangeras på Stångebrofältet lagom till skolstarten

Festivalgeneralen David Arkhult presenterade Bonfirefestivalen på en pressträff i Saab arena. Bild: TOBIAS PETTERSSON

LINKÖPING (JB)

Efter att Bråvalla lade ner har det saknats en stor musikfestival i länet, fram till nu. För i september 2022 kommer Bonfire till Linköping och ska staden på festivalkartan med… dragplåster som Veronica Maggio och Martin Garrix.

Den nystartade festivalen Bonfire kommer att arrangeras på Stångebrofältet den 9- 10 september 2022 och har målet att locka 20 000 besökare redan det första året. Arrangör är Homerun Festivals som sedan tidigare anordnar Brännbollsyran i Umeå och Bayside Festival i Helsingborg.

– Det här är en av de bästa dagarna på jobbet för mig att få stå här. Med avund har man kanske tittat på andra städer som haft festivaler av rang och dignitet. Vi på Visit Linköping gör mycket saker men har inte riktigt haft varken modet eller kompetensen att dra igång en så här fin festival som vi nu ska få till Linköping i september. Så det är fantastiskt att kunna samarbeta med “de bästa i klassen” vad gäller festivaler. Om man har jobbat med Brännbollsyran så länge och framgångsrikt så är det en ynnest att få ett sånt här seriöst gäng att göra nånting i Linköping, så det känns fantastiskt bra, säger Anders Thorén på Visit Linköping.

Homerun festivals har tittat på att arrangera festival i flera städer, men det var när man kom till Linköping som det verkligen klickade.
– Det är en stor region utan den här typen av arrangemang, och det är en stor studentstad. Jag har själv pluggat här på universitetet och bott i Linköping i fem år så jag vet vad jag pratar om, säger festivalgeneralen David Arkhult och fortsätter:

– Vi har fått en väldigt fin central yta, med närhet till tågen och närhet till Saab arena som också ger mycket bra möjligheter. Vi har fått en bra respons från kommunen, det har gått väldigt enkelt och snabbt att diskutera saker med Visit Linköping.
– Från kommunens sida är vi otroligt glada över att ha fått hit Bonfire. Vi ser verkligen det här som en möjlighet att kunna lyfta attraktiviteten för Linköping på olika sätt. Vi är väldigt stolta över att vara en studentstad och ha mycket ungdomar här, och det är en del i detta. Från kommunens sida är det också hela perspektivet med att dra hit mycket folk och att det påverkar hela besöksnäringen på ett positivt sätt. Vi tycker det här är en viktig satsning och är med genom att Visit Linköping är en del av arrangemanget men vi går även in med ekonomiskt stöd från våra eventmedel från kommunstyrelsens sida, säger Maria Ottosson kommunikationsdirektör på Linköpings kommun.

Det kommer att bli tjugo artister på två scener, främst svensk topplistemusik med inriktning mot pop, hip hop och EDM.

Man riktar sig mot en urban publik mellan 15 och 35 år och särskilt studenter. Festivalen är lagd på hösten och kommer dels ha koppling till studenternas inspark men vill också ta inspiration av hösten, och som namnet antyder kommer man att ha ett visst eldtema.

Vädret kan vara en osäkerhetsfaktor men David Arkhult är inte orolig.
– Det är ju jacka på. Men publiken har vana att vara utomhus den här tiden. Och vi börjar tidigt på dagen och avslutar lite tidigare, kring midnatt.

När festivalen presenterades i Saab arena släpptes även de två första bokningarna, som kommer att spela på stora scenen respektive dag. Det är den världsberömda dj:n Martin Garrix och vår svenska popdrottning Veronica Maggio.
– Hon är hyperaktuell med ny musik och vi gör alltid undersökningar på vår befintliga festivaler och nästan återkommande är Veronica Maggio den mest önskade artisten av alla, säger David Arkhult.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share