Nya ägare på Slussen Rum

Mysigt boende alldeles intill kanalen i Söderköping

Läget går inte att klaga på. Granne med Smultronstället och Göta kanal.

SÖDERKÖPING (LT)

Sedan i våras är Katarina Johansson och Robert Uhrbom nya ägare till Slussen Rum. Där kan man bo i ett personligt boende mitt i myllret vid kanalen, i såväl vandrarhem som hotellform. Utanför slussas båtar genom kanalen och det krävs inte många steg för att komma till Ramunderbergets trappa.
– Platsen är unik, det är en riktig pärla, säger Katarina.

När Länstidningen kommer på besök har Katarina och Robert haft igång verksamheten i två månader och har fullt upp.
– Det är mycket att sätta sig in i, hur man jobbar praktiskt med verksamheten. Vi lär oss något nytt varje dag och så kommer det nog vara första året, säger Robert.

En fördel är att de tog över en väletablerad verksamhet och man har haft god beläggning redan från början.

– Vi har en jämn, konstant beläggning hela tiden med weekendgäster till genomresande och arbetare som är här på jobb, men från midsommar och framåt tar det fart på riktigt. I juli är mer eller mindre alla dagar redan bokade, säger Robert.

Robert har tidigare jobbat med försäljning och kundkontakt i 25 år och Katarina har sin bakgrund inom socialt arbete och restaurangbranschen, och nu kändes läget rätt att testa något nytt, även om de kommer behålla sina ordinarie jobb ett tag till som en trygghet, tills de ser hur verksamheten kring Slussen Rum fungerar.
– Vi har pratat om det länge att någon gång driva ett hotell, Bed and Breakfast eller camping, och vi kände att vi ville göra något gemensamt, säger Katarina och Robert och berättar att de pratade med de tidigare ägarna redan för några år sedan om de fick köpa eller hyra, men då var ägarna inte riktigt mogna att släppa verksamheten.

Men i höstas lades Slussen Rum ut till försäljning och då tände Katarina och Robert på alla cylindrar. De räknade på det ekonomiska, pratade med banken och landade i ett bud som alla parter var överens om.

Slussen Rum har öppet alla dagar året runt och är det enda boendet som finns uppe vid kanalen.

Totalt har man sju rum och 28 bäddar. Gästerna kommer från hela Sverige, mestadels är de medelålders eller i övre medelåldern men även en och annan barnfamilj. Många är återkommande. En dam ville specifikt boka rum nummer 1 för det hade hon kommit och bott i under 17 år.

– Vi har även fått spontanövernattare som kommit på cykel- eller joggingtur och sett att vi finns här och frågat efter rum. “Jag har legat i tält i tio dagar nu, finns det nåt rum?”.

– Det är jätteroligt att ta över Slussen Rum även om det är mycket jobb nu i början. Men vi tror och hoppas att det kommer bli riktigt förnöjsamt att hålla på med det här när vi är inne i rutinerna. Jag tror vi kommer finna oss tillrätta väldigt snart och tycka att det är ett trevligt sätt att leva som vi har valt.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share