Nya arrendatorer på Hornåberg

Lena och Michael planerar att öppna campingen till valborg

Från säsongsboende campare till värdar. Från och med nästa säsong arrenderar Lena Berg och Michael Römberg Hornåbergs camping av Kinda kommun.

HORN (LT)

Från säsongare till campingvärdar. Lena Berg och Michael Römberg heter de nya arrendatorerna av Hornåbergs camping. Efter en tid av ovisshet om campingens framtid är nu ett ettårigt avtal underskrivet. – Det känns jättebra! säger Lena Berg.

Efter 2020 års säsong lämnade Sofi Didi och Anna-Lena Monell Hornåbergs camping sedan de misslyckats med att komma överens med Kinda kommun om hyran. Sedan dess har kommunen sökt efter nya arrendatorer.
– Vi har legat på Hornåberg med vår egen husvagn i två år och vi hörde talas om ovissheten kring campingen och hyresavtalet och vi hade faktiskt redan skaffat oss plats på en annan camping.

Men så började vi fundera redan i somras på om det var något för oss att satsa på. Vi har båda jobbat länge inom servicesektorn. Men sedan ändrade vi oss och tänkte att näää… säger Lena och fortsätter:
– Vi hörde att det tiotal intressenter som fanns hoppade av en efter en och då tänkte vi ett varv till, tog en diskussion med kommunen och kom fram till ett ettårigt avtal. Hyrespengen är densamma som tidigare och vi har tagit på oss att genomföra en del yttre reparationer som behöver göras på stugor och det gamla servicehuset.
– Efter det här året ska vi ta en ny diskussion med kommunen och utvärdera säsongen. Det blir en prövotid för båda parter. Vi vet att kommunen har som mål att höja hyran på sikt.

Lena och Michael är säsongscampare och har alltså haft sin husvagn på Hornåberg i två år. Vad är det som är bra med campingen och som gör att ni vill satsa?
– Den är lagom stor med sina cirka 60 platser. På en sådan camping blir man väldigt tjenis med de andra säsongarna. Det är också en fin miljö och en bra geografisk placering – nära till Kisa, Vimmerby och Gamleby, där vi bor, säger Lena Berg.

Några större förändringar planerar de nya arrendatorerna inte för 2021.
– Det viktigaste nu är att campingen kommer till ro. Det har varit viktigt för säsongarna att få besked om framtiden och en del har faktiskt lämnat campingen.

– Nu är vi igång med alla papper som ska ordnas för att få allt att fungera. Det är i huvudsak jag som kommer att jobba på campingen eftersom Michael har kvar sitt jobb, och så ska vi förstås anställa personal.
– Vi planerar att öppna till Valborg som vanligt. När det gäller aktiviteter så kommer vi nog inte att satsa på så mycket program med underhållning, men däremot grillkvällar och liknande.

Hur tänker ni om pandemiläget inför säsongen?
– Man vet ju inget om framtiden, men det finns lite hopp när det nu finns vaccin. Faktum är att vi inte märkte någon större skillnad på campingen under sommaren 2020. Campingplatser klarade sig förhållandevis bra trots restriktionerna, säger Lena Berg.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share