På efterlängtad konstrunda

Ny lokal för samlingsutställningen

Catharina Lööf och Denni Nero, konsföreningens ordförande. Catharina som är Dennis sambo tycker att skapandet är intressant och stöttar Denni i det.

MJÖLBY (LT)

Mellan den 20 och 21 augusti ägde Mjölby Konstrunda rum. Nytt för det här året var att samlingsutställningen ägde rum i Open Art House. Arrangör var Mjölby konstförening.

Sensommar och konstrunda i Mjölby hör samman. Träden är mörkgröna och blommorna i parkerna satsar sin sista fägring till omgivningens glädje. Då öppnar kommunens konstnärer upp sina ateljéer och arrangerar en konstrunda. Samlingsutställningen, där samtliga konstnärer i rundan är representerade, finns i de nya lokalerna Open Art House.

I omkring fyra år har Denni Nero varit ordförande i Mjölby konstförening.
– Numera är vi en förening efter det att Konstrundan och Konstföreningen gått ihop. Något positivt är att kommunen ville satsa på oss med de nya lokalerna. I Galleri kraftverk där Konstrundan tidigare hade sina lokaler var det trångt för samlingsutställningen. I Open Art House är det rymligare och konstnärernas verk kommer mer till sin rätt, särskilt med tanke på att det var 29 utställare i år. Positivt är även att vi får bra kontakt med Skaparverkstaden och Kulturskolan vilket gynnar konsten i Mjölby. Mjölby är ju en musikstad och genom Open Art House kommer även bildkonsten i fokus, betonar Denni Nero.

Att Konstrundan var efterlängtad märktes på ett stort antal besökare samt att mycket såldes. Den geografiska spridningen var stor och förutom chansen att se konstnärernas ateljéer fick besökarna en trevlig rundresa i ett vackert sensommarlandskap.

Bredden bland Konstrundans utställare är stor med kända namn som bland annat Ann Brehmer P, Margareta Johansson och Jane Kruuse af Verchou. Några av konstnärerna var med för första gången som exempelvis Sedighe Shahverdi och Jenny S Jonsson.
– Vi bjuder in alla som vill vara med att skicka in prov på sin konst, och de flesta av utställarna är amatörer, påpekar Denni Nero

Denni Neros ateljé på Lagmansgatan 14 är väl värd ett besök dels för att se hans rikliga utställning med keramik och tavlor, dels för att se hur Lundströms chark förvandlats till en konstens boning.
– Jag började med keramik 1981 men målningen tog fart 2016 och det året blev f d Lundströms chark min ateljé, kommenterar Denni.

Nu ser han fram mot pension och att helhjärtat kunna ge sitt konstintresse tid. Hans produktion är så intressant och många har anledning att se fram mot när Denni på heltid kan ägna sig åt konsten. För vad kan då hända?

Jenny S Jonsson, debutant i Konstrundan, har sin utställning i en välkänd kulturbyggnad i Mjölby. Sörby rundloge, räddad av Börje Mattiasson, lämnar ingen oberörd. Börje som förutom arkitekt är konstnär kan i år glädja sig över att konst åter fyller väggarna i stora hallen. Jennys expressiva konst fordrar utrymme för att komma till sin rätt.
– Jag såg annonseringen på stan om Konstrundan och blev nyfiken. Jag skickade in en ansökan med prov på min konst och med önskan om att få komma med, berättar Jenny.

Hon kom med och så kan många åter få njuta av konst i Rundlogen.

Några dagar går fort och mycket hinns inte med – men broschyren med konstnärernas namn finns kvar samt minnen av ”just den vill jag ha”. Gör verklighet av din önskan så får Mjölbys konstnärer sprida sin konstnärsglädje i ytterligare hem.

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Share