På resa till kungliga huvudstaden

Man behöver inte åka utomlands för trevliga turistupplevelser

Halloweenexpressen, en spårvagn från 1926 som gick från T-Centralen direkt till Gröna Lund under höstlovet.

STOCKHOLM (LT)

Att byta miljö om så bara för en dag är både upplyftande och inspirerande – som exempelvis en dagsutflykt till Stockholm. Det finns hur mycket som helst att göra och uppleva i vår… huvudstad, men ibland kan det vara härligt avkopplande att bara strosa omkring för att insupa atmosfären med alla olika miljöer.

Tåget anländer till Stockholms Central i tid på lördagsmorgonen. Vi sneddar över Klara kyrkogård mot Klarabergsgatan där vi hälsar på Nils Ferlin som står staty. Siktet är inställt mot Hötorget som första anhalt. Handeln är visserligen redan igång, men det har inte kommit så mycket folk ännu. Det är svårt att bara gå förbi salustånden med de färgglada blomsterarrangemangen utan att handla något. Vi går istället mot Espresso House vid Konserthuset, där vi avnjuter varsin caffe latte med varma scones, innan vi ger oss ut på stan.

Efter fikat drar vi till Sven- Harrys Konstmuseum vid Vasaparken. Där kollar vi in, Party för Öyvind, en utställning som pågår till den 22 januari 2022. Öyvind Fahlström var en svensk konstnär, som blev internationellt uppmärksammad och räknas som en av 1900-talets mest mångsidiga konstnärer. Utställningen speglar tiden efter andra världskriget och visar en generation som gör upp med det gamla och chockerade sin dåvarande omgivning. Förutom Fahlström visas konstnärer som vid den tiden var unga och inte så omtalade, men som idag är internationellt: Warhol, Rauschenberg, Oldenberg, Lichtenstein och Calder, för att endast nämna några få.

Från museet åtnjuter vi det för stunden vackra och soliga höstvädret och fortsätter mot en T-banenedgång tillbaka mot Hötorget. Det är redan lunchtid och nere vid Hötorgshallen är Kajsas fisk med världens godaste fisksoppa fullsatt, så vi fortsätter nedför Kungsgatan. Här finns alltid något matställe och vi har inte blivit besvikna en enda gång, oavsett var vi har varit. Idag är vårt thailändska ställe fullt så vi letar oss fram till nästa, Pascha Deli. där det serveras libanesisk mat. Det blir grillad kyckling med en röra på aubergine, och en på kikärter med bulgur och grönsaker.

Efter maten sätter vi kurs mot Östermalm. Via Stureplan genom Sturegallerian. Det verkar vara mer folk än vanligt ute, och det råder en närmast uppsluppen stämning. Ett ständigt sorl av glada röster och skratt ligger som ett moln överallt vi går, och varje mat- eller dryckställe verkar vara fullsatt. Kanske beror det på de lättade restriktionerna eller för att det är lönehelg.

I Östermalmshallen ser det ut som vanligt. Nästan. Det är betydligt ljusare och fräschare efter den omfattande fyra år långa renoveringen och saluhallen återinvigdes i mars 2020. Personligen är jag glad över att de lyckats bevara byggnaden från 1888 med den karaktäristiska konstruktionen, och byggnaden är numera klassad med ett kulturhistoriskt värde. De olika företagen som säljer sina varor känns även dem igen och i restaurangen Lisa Elmqvist är det fullt med sittande gäster.

Vi strosar vidare genom Östermalm mot Strandvägen och Djurgården. Efter att ha passerat Nordiska museet där utställningen Nordens Paris pågår, ser vi aktiviteter utanför Abba museet och en lång, lång kö som sakta ringlar sig in till Gröna Lund, Grönan. Vi slinker istället in på den nyrenoverade restaurangen Blå Porten för att ta en titt innan vi kollar in Stockholms, för närvarande mest omdiskuterade tillbyggnad av arkitekten Gert Wingårdh – betongannexet till Liljevalchs.

Sedan blir det spårvagnslinjen till city. Den fullpackade spårvagnen passerar några av Strandvägens bekanta byggnader som hotell Diplomat, och utanför den anrika butiken Svenskt Tenn står folk i kö för att gå in i lokalen och låta sig inspireras av bland annat Josef Franks och Estrid Ericssons design.

När spårvagnen stannar vid NK, Nordiska Kompaniet går vi av för att besöka varuhuset för lite shopping och inspiration. Det är en speciell känsla när man kliver in i stora entrén och tittar upp i det stora atriumliknande tomrummet, Ljusgården. Huset ritades av arkitekt Ferdinand Boberg och stod klart 1915. Förutom att ha Sveriges första rulltrappa kunde NK skryta med att vara ”Först med det senaste”. Företaget har under årens lopp haft exklusiva lanseringar av världsberömda kläddesigners samt introducerat jeansen, nylonstrumpan, TV:n. Lego och Barbiedockan, för att räkna upp några exempel.

Efter en runda i varuhusets olika avdelningar slår vi oss ned på plan tre, Franska caféet, för att njuta av en kaffe och titta ut över människorna och de inspirerande butikerna, innan det blir dags för återresan till Norrköping.

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share