Padel för Rimforsaborna

Kindas första padelbana anlagd nära Åsundahallen

Roger Nilsson, styrelseledamot, och Per-Arne Pettersson, ordförande, framför den padelbana som Rimforsa IF anlagt på en tidigare tennisbana vid Åsundahallen i Rimforsa – den första padelbanan i Kinda.

RIMFORSA (LT)

Padel är en sport som vuxit explosionsartat de senaste åren. Banor och hallar har vuxit upp som svampar ur jorden och nu har Kinda fått sin första padelbana. Det är Rimforsa IF… som har anlagt den i närheten av Åsundahallen.

Per-Arne Petersson och Roger Nilsson kan nöjda blicka ut över den nyanlagda padelbanan på en av de tidigare tennisbanorna vid Åsundahallen. På en vecka har de, med hjälp av ytterligare ett par personer, monterat upp hela banan.

– Måndag den 16:e augusti levererades alltihop av en lastbil från Spanien – i ösregn. Det var bara att lasta av och lyfta in alla delar innanför stängslet runt tennisbanorna. Enbart glasväggarna vägde tre ton, berättar Per-Arne Pettersson som är ordförande i Rimforsa IF, och Roger Nilsson, styrelseledamot.
– Vi hade inga ritningar eller instruktioner så det första var att räkna ut hur allt skulle monteras ihop. Då upptäckte vi att alla bultar saknades. Det visade sig att de blivit kvar i Eksjö där man lastat av en annan bana, men klockan 7 på tisdagsmorgonen kunde vi hämta dem i Linköping.

– Tisdag kväll var stommen monterad och klar och så hyrde vi en glaslyftmaskin på torsdagen och på lördagen kom mattläggaren. Mattorna var det jobbigaste av allt, säger Per-Arne och ler. 14 stycken fyrametersrullar som skulle läggas ut och limmas i fogarna. Men på söndagen var jobbet klart. Det enda som återstår nu är att få upp belysningsstolpar.

– Nästa gång gör vi det här på två dagar, säger de och skrattar.

Men om monteringen gick snabbt så var processen fram till dess rätt lång.
– Vi har hållit på med detta i flera år och vi ville ursprungligen ha banan vid Hackel för att skapa ett sportcentrum där. Men med allt strul som varit runt placeringen av en ny skola så ändrade vi oss. Det visade sig att det gick utmärkt att använda en av de befintliga tennisbanorna, som ju har ett bra underlag. Vi behövde inte gjuta någon betongplatta och det behövdes heller inget bygglov för en flyttbar bana, säger Roger.
– Det flöt på bra med kommunen. Vi har fått ett treårigt arrendeavtal och de har också hjälpt oss med elen, säger Per-Arne och fortsätter:
– Vi hade tagit in offerter och så åkte vi till Tranås för att titta på en bana. Där fick vi tips om en person som kände till en förening som hade en bana, men som inte fått bygglov, så vi kunde ta över den. Det var tur! Vi har haft ett enormt flyt, konstaterar han.

Banan kostade 407 000 kronor och med kringkostnader så hamnar totalkostnaden på cirka 450 000 kr. RIF har fått bidrag både från Kinda- Ydre Sparbanks idéfond och Riksidrottsförbundet.

Under hösten kommer banan att bokas via föreningens hemsida och nyckel kan hämtas på ICA Melkers där det också finns racketar att låna. Bollar får man hålla med själv.
– För tillfället förlitar vi oss på ICA, men vi tittar på att använda en bokningsapp framöver, säger Roger Nilsson.

Kostnaden för att använda banan kommer att hamna på ca 200 kronor/timme.

– Vi vill hålla ner timkostnaden så mycket som möjligt och kanske blir det ännu lite billigare för föreningens medlemmar, tror Per-Arne Pettersson som också hoppas att padel ska bredda RIF:s ”kundkrets”. De som spelar padel är oftast i 30-50-årsåldern.
– Och så hoppas vi att en sidoeffekt blir att folk upptäcker och börjar använda tennisbanan också.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share